Maurizio Pollini heeft nog maar weinig van Mozarts werken opgenomen, maar ter gelegenheid van het Mozartjaar, stoomde hij deze live opname klaar. Pollini koos twee van Mozarts bekendste concerti (nummers 17 in G en 21 in C) uit en leidt van achter zijn piano de Wiener Philharmoniker. De concerti zijn twee composities uit 1784, toen Mozart zich als onafhankelijke muzikant in Wenen had gevestigd, weg van de beklemmende atmosfeer van zijn geboortestad Salzburg, en het hem als componist voor de wind ging. Een opgewekte stemming overheerst duidelijk in beide composities, in het martiale maar speelse van het 21ste of het meer poëtische karakter van het 17de concerto.

Pollini maakt ten volle gebruik van de mogelijkheden en van de verschillende timbres die de moderne piano hem biedt. Zo varieert hij heerlijk de timing en kleur van zijn aanslag, wat vooral de trage delen ten goede komt. Hier laat hij de piano echt zingen. Verder worden beide werken heel transparant en klassiek gehouden, met een textuur die erg helder is. Ook de structuur van elk deel is duidelijk en verstaanbaar. Modulaties worden bijvoorbeeld steeds herkenbaar en duidelijk aangebracht, en ook hier helpt Pollini's rijke kleurenpalet: een modulatie naar een mineur toonaard of ééntje met mollen wordt gekenmerkt door een zachtere, meer 'vrouwelijke' kleur. Alleen wat jammer dat, als je goed luistert, Pollini steeds (gelukkig niet ver naast de toon) zachtjes mee neuriet. Het orkest volgt de solist in elke nuance. Een beetje spijtig dat soms vooral bij de blazers wat aan pit ontbreekt in de finales van beide concerti. Het ruwe, directe van een kamerorkest moet hier plaats maken voor de meer afgeronde klank van een grote symfonische bezetting.

Dit is een bijzonder geslaagde cd want Pollini haalt het meeste qua kleur en sfeerschepping uit zijn piano. Hoewel sommige liefhebbers van authentieke uitvoeringen bepaalde aspecten van deze cd kunnen bekritiseren, met het romantische kleurenpalet en de wat grootse, afgeborstelde orkestklank, is en blijft dit uiteraard geïnspireerd muziekmaken op het hoogste niveau.

Meer over Wolfgang Amadeus Mozart


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.