De Nederlandse pianist Michiel Braam werd geboren in 1964 en noemt zichzelf een kind van de zapcultuur. Hij beweert snel verveeld te zijn en vooral niet te wil weten wat er komen gaat. Afgaande op zijn muzikale activiteiten is deze zelfreflectie terecht. Braam is actief als solopianist, in het Trio BraamDeJoodeVatcher, de 13-koppige Bik Bent Braam, de pocketversie Bentje Braam en het sextet All Ears. Daarnaast is hij coördinator van de jazzafdeling van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en schrijft muziek voor zijn eigen ensembles en andere muzikanten.
Met 'Nopera' voegde hij in 2007 een nieuwe dimensie toe aan zijn muzikale oeuvre. Dit werk voor jazztrio (met naast Braam zelf Wilbert de Joode op contrabas en Michael Vatcher drums), strijkkwartet (het Zapp String Quartet) en drie vocalisten (Lucia Meeuwsen, Vera Westera en Sean Bergin) draagt duidelijk Braams stempel: rijk aan tradities, maar arm aan conventies. Het stuk vliegt van de ene muziekstijl in de andere en kan van de ene naar de andere uitvoering helemaal overhoop gegooid worden. De teksten zijn namelijk geschreven in een fictieve taal (het Nogniets), waardoor de verschillende delen zonder problemen van plaats verwisseld kunnen worden. Bij deze mogelijkheid tot verandering komt de inbreng van de improviserende musici en de vrijheid om de verschillende onderdelen aan te passen qua tempo en sfeer.

Over de audio

Liefhebbers van een sappige groove moeten niet wanhopen en fans van modern-klassiek dissonantie niet te vroeg juichen. Het begin van dit deel uit 'Nopera' mag dan starten met bizarre strijkers en vocalen die vaag aan Ligeti's klankconstructies doen denken, de bluesy riff die daarna opduikt is van een heel andere natuur. Wanneer de stem haar plaats inneemt krijgt de muziek een zuiders poptintje dat (uiteraard) verstoord wordt door de hamerende breaks.
Michiel Braam en de muzikanten laten zich hier horen als een ensemble dat zich graag op de grens tussen hedendaagse klassiek en jazz beweegt, een omgeving waar de kwaliteiten van de muziek en de pianist mooi tot hun recht komen.

Meer over Michiel Braam


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.