Deze dubbel-cd van de Europese brassbandkampioenschappen in Oostende begin mei bevat een repertoire dat ietwat verschilt van de dvd-versie die eerder gerecenseerd werd. De sleutelmomenten, met name de winnende uitvoeringen en wereldpremières (o.m het prachtige 'Spirits of Puccini') zijn op beide vertegenwoordigd. Het enige andere keuzewerk op de cd is 'The promised Land' van onze landgenoten Festival Brass Band. Festival bracht niet helemaal het verwachte spektakel en dat was in de eerste plaats te wijten aan de te hoge verwachtingen – zij hadden namelijk het onklopbaar gewaande Brass Band Willebroek een neus gezet. Niettemin zorgde euphoniumspeler Glenn Van Looy voor een schitterende performance in het keuzewerk. De jury had ongetwijfeld een harde noot om te kraken om de beste solist te kiezen: drie euphoniums (naast Van Looy ook Cory's David Childs en Michael Dodd van Grimethorpe) en een cornettist (Hans Gansch van Oberösterreich) verdienden allen de prijs maar het was Dodd die met de trofee ging lopen.

Jan van der Roosts plichtwerk 'From ancient Times' klinkt na elke beluistering beter, iets wat ook, zij het in veel mindere mate geldt voor Peter Grahams 'Standing on the Shoulders of Giants'. Laatstgenoemde zal buiten concours nog zelden gespeeld worden. Het is een technisch meesterwerk dat helaas teveel originaliteit mist om tot de grootste wedstrijdwerken te blijven behoren, een status waar 'From ancient Times' en Brass Band Oberösterreichs compositieopdracht 'Spirits of Puccini' wel aanspraak kunnen op maken. Eens het werk doorgrond, zal de luisteraar bv. verwijzingen naar ander werk van deze componist ontdekken, zoals een zuiderse variant op zijn 'Shine as the Light'.

Het vermeldenswaardige dat wel op deze cd maar niet op de dvd staat, omvat onder meer Wagners 'Siegfrieds Funeral March' en Stravinsky's 'Firebird Suite' dat op het afscheidsconcert door de European Youth Brass Band werd gespeeld. Van het concert van Brass Band Willebroek blijven drie werken over: 'Irish Mood' met een zoals altijd uitstekende Stijn Berbé als altosolist, het stevige 'Masters of Space and Time' en 'Credo' (een rustige, afwisselend modernistische en meditatieve compositie). Helaas werd er niets opgenomen van de set van het Cosy Brass Quartet met hun historische instrumenten. Qua ruimte kon het zeker, maar zelfs het ultrakorte thema van 'Fawlty Towers' mocht hier niet bij, doodjammer. Ook Glenn Van Looys solo met de jeugdbrassband viel uit de selectie.

Een algemene vergelijking van cd en dvd levert een duidelijke vaststelling op: de dvd is stukken boeiender, ook al omdat het een live-registratie is. Dé oplossing ware de mogelijkheid om dvd's ook op cd af te spelen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.