The Claudia Quintet is zonder twijfel de belangrijkste band van drummer/percussionist John Hollenbeck. Met dit ensemble, dat voorts bestaat uit vibrafoon, sax/klarinet, accordeon en bas, bracht hij tot dusver zes albums uit, waarvan het laatste een wel heel speciaal project is. Op het in 2011 uitgebrachte ‘What is the Beautiful?’ gaat Hollenbeck namelijk aan de slag met de poëzie van Kenneth Patchen, een Amerikaans dichter en schrijver die in 1972 overleed. Hij riep daarvoor niet alleen de hulp in van pianist Matt Mitchell maar ook van zangers Kurt Elling en Theo Bleckmann.

Hollenbeck en co creëren op ‘What is the Beautiful?’ een prachtige en originele symbiose van muziek en woord, die veel meer is dan de som der delen. Zo treden versregels in dialoog met muziek en vormen intonatie en spreekritme de basis van enkele composities.

Over de audio

Op ‘Beautiful You Are’ wordt het gelijknamige liefdesgedicht van Patchen voorgedragen door Theo Bleckmann. Het is een van de meest fijnzinnige stukken op de plaat en bestaat muzikaal uit een lang patroon dat steeds verder wordt aangekleed en ingekleurd. Aanvankelijk zijn het alleen de piano en de brushes van de drums die het patroon afwerken, maar stilaan voegen ook de accordeon en de andere instrumenten zich bij die twee. Het stuk is een ode aan de schoonheid en de liefde en weet dat gevoel ook heerlijk op te roepen dankzij een steeds rijker wordende harmonie.

Meer over The Claudia Quintet + 1 featuring Kurt Elling and Theo Bleckmann


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.