Veertig jaar is een cruciale leeftijd. Voor de ene is het het moment om een Harley-Davidson te kopen, voor de ander het signaal om huis en haard te verlaten en zich middenin de natuur van Lapland te vestigen. Voor bepaalde mannelijke musici is het dan weer het tijdstip om een nieuwe (reünie)tournee te plannen. Kwestie van de lopende alimentatierekeningen te kunnen betalen.

Hoe verloopt de overgang van dertiger naar veertiger bij vrouwelijke musici? Voor de Nederlandse altvioliste Ig Henneman was het de start van een nieuwe carrière. Na een klassieke opleiding (waarbij ze eerder toevallig via de piano en de viool bij de altviool terecht gekomen was), het freelancen bij klassieke orkesten en het spelen in de popgroep FC Germania besliste Henneman om in 1985 haar eerste eigen band op te rechten: het Ig Henneman Kwintet. De ommekeer bleek definitief, want van toen af  aan stond haar muzikale output in het teken van haar eigen groepen, het zelf componeren en het improviseren.

Ig Henneman (foto: Francesca Patella)
Ig Henneman (foto: Francesca Patella)
De balans tussen uitgeschreven en geïmproviseerde muziek was van meet af aan een delicate zaak. Dit evenwicht en de verschuivingen erbinnen worden duidelijk wanneer de verschillende albums van Hennemans groepen na elkaar beluisterd worden, iets waarop Henneman haar publiek nu een mooie kans biedt. Om een kwarteeuw muzikale omezwaai te vieren blikt Ig Henneman terug op haar loopbaan met de box ‘Ig Henneman Collected’: vijf albums, een dvd en een foto- en tekstboek met interviews, afgenomen door schrijver Mischa Andriessen en muzikante Anne La Berge. In de box is Henneman te horen in verschillende gedaanten: kwintet, tentet, strijkkwartet, met het Queen Mab Trio en in duo met Ab Baars. De meeste opnames verschenen reeds eerder op Hennemans eigen label Wig. Alleen van het Queen Mab Trio is een nieuwe track beschikbaar en ‘Strepen’ (met het Henneman String Quartet) is voor het eerst als cd en niet alleen als dvd beschikbaar.

Dat Henneman op haar vijfenzestigste nog niet denkt aan ophouden, mag duidelijk zijn. In december onderneemt ze een verjaardagstournee waarbij ze haar nieuwe sextet Kindred Spirits voorstelt. In de band treft ze getrouwen als rietblazers Lori Freedman en Ab Baars, bassist Wilbert de Joode en pianiste Marilyn Lerner. De spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt is de bekende en muzikaal exentrieke trompettist Axel Dörner. Het sextet trekt (soms in uitgebreide bezetting) langs diverse podia in Engeland, Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Tsjechië.

Het ensemble zal een door Henneman gecomponeerd repertoire spelen, waarmee de Nederlandse middenin haar eigen verjaardagsfeest ook een eerbetoon wil brengen aan muzikanten en componisten die haar geïnspireerd hebben: Thelonious Monk, Emily Dickinson, Jimmy Giuffre, Ian Dury, Natalia Ginzburg, Galina Oestvolskaya, Morton Feldman, Mink DeVille, Sofia Goebaidoelina, Kate McGarrigle, Misha Mengelberg en Francesco Landini. Een eclectische reeks die illustreert dat ook Hennemans eigen muziek niet in één vakje te stoppen is.

 

Meer over Ig Henneman – Kindred Spirits


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.