Willem Elsschot is 50 jaar geleden overleden en dat moet op gepaste manier herdacht worden, moet 5voor12 hebben gedacht. Geen zuivere literaire avonden en vertellingen uit het werk van de schrijver die zijn gevoel voor taal in de verf zetten, echter. De organisatoren lieten zich inspireren door de duistere kantjes van Elsschot - de man die het niet zo nauw nam met de huwelijkse trouw, er ettelijke minnaressen op nahield en menig nachtclub frequenteerde. Eén van die clubs zou de Jolly Joker kunnen geweest zijn. Het is een fictieve plaats waarover hij schreef in zijn roman Het Dwaallicht en die voor de gelegenheid wordt gecreëerd op het Antwerpse Eilandje.

Slechts enkele weekends lang (van 6 augustus tot 25 augustus) is de Jolly Joker een plek waar de literatuur van Elsschot, de muziek en dans uit zijn tijd en hedendaagse artiesten naadloos in elkaar overvloeien en met elkaar interageren. Het belooft alvast geen saaie geschiedenisles te worden... .

Radio Modern (foto: Thierry van Dort)
Radio Modern (foto: Thierry van Dort)

Nostalgische vrijdagen

De vrijdagen staan in Jolly Joker in het teken van literatuur en muziek uit de levensjaren van Willem Elsschot. Nachtburgemeester Vitalski neemt de eerste weekends de honneurs waar wat het literaire luik betreft en zal samen met het publiek de mens achter de schrijver trachten te ontleden. Hij staat er niet alleen voor: ook het kruim van de Belgische en Nederlandse literaire- en muziekwereld zal zijn/haar bijdrage leveren. Denk aan o.m. Gregory Frateur (Dez Mona), Tom Pintens, Christiaan Weijts, Rudy Trouvé en anderen. Ze hebben één ding gemeen: ze doen allemaal iets met een gedicht of een verhaal van Elsschot; van analyses over muzikale bewerkingen tot een heuse soundtrack voor Het Dwaallicht (een project van Trouvé, Gunter Nagels, Youri Van Uffelen, Ephraïm Cielen, Tim Liebaert en Warre Borgmans).

Het vrijdagse muzikale luik staat niet enkel in het teken van de schrijver: zo zullen de bende van Radio Modern en hun kompanen het publiek terug katapulteren naar de jaren stillekes: de openingsavond staat in het teken van onversneden rock ‘n’ roll en soul. Het Nederlandse Tinez Roots Club brengt met een sterke blazerssectie een mix van rauwe rhythm & blues en stevige swing. Daarna is het aan Radio Modern residents The Boppin’ Benvis Brothers en Naald & Kraak. 

De volgende weken passeren onder meer de Antwerpse powersurfabilly’ende The O’Haras en La Femme Belge, een akoestische ensemble dat een ode bracht aan de Belgische vrouw, met onder andere herwerkingen van songs van Jacques Brel en Django Reinhardt. Voor een stomende blues en roots-set tekent The Belbouchos en Miss Mary Ann and the Ragtime Wranglers staan garant voor onvervalste rootsmuziek. 

De laatste vrijdag van Jolly Joker wordt opgeluisterd door Gregor Terror and the Calypso Gigolos, een nieuwe groep met leden van Antwerp Gipsy Ska Orkestra, Ambrassband en The Internationals. De groep is nog maar net ontstaan maar met zulke achtergronden belooft het alvast een interessante mengelmoes te worden van rock ‘n’ roll, ska en tango. Onder andere.


Eigentijdse zaterdagen

Op zaterdag staat de hedendaagse (rock-)muziek centraal, met een niet onbelangrijke rol voor Belgisch talent. Zo wordt het beste van Humo’s Rock Rally 2010 wordt naar Antwerpen gehaald in de vorm van Amatorski en winnaars School Is Cool. 

Ook enkele veelbelovende nieuwe projecten van oude bekenden maken hun opwachting: Triggerfinger-frontman Ruben Block gaat op zaterdag 14 augustus solo en brengt een mengeling van eigen (Triggerfinger)songs en covers. Diezelfde avond staat Tim Vanhamel op het podium met zijn nieuwe band Eat Lions: verwacht smerige gitaarrock doorspekt met een flinke scheut noise. Philippe Fierens, bekend van Savana Station, komt zijn nieuwe project Harvey Quinnt voorstellen: melancholische songs gevuld met zware en vuile synths.

Tommigun is al een tijdje het nieuwe geesteskind van Thomas Devos (rumplestitchkin). Onlangs heeft de groep haar debuutalbum ‘Come Watch Me Disappear’ uitgebracht en het voorprogramma verzorgd voor de Europese tour van Daniel Johnston. Een aanrader voor de liefhebber van breekbare rockmuziek.

Ook één van de revelaties van het afgelopen jaar mag het podium van Jolly Joker betreden: Isbells. Zij behoeven weinig introductie, net zoals de stilaan gevestigde waarden Dez Mona en Stijn.

Naast deze nationale groepen is ook het buitenland goed vertegenwoordigd met een eclectische delegatie van bands. Een van hen is Veronica Falls uit het Verenigd Koninkrijk: een heuse 80s-indie-surf-revival. Van dezelfde kant van het kanaal komt The Smiths Indeed, naar verluidt de beste The Smiths tributeband die er is, bijna een exacte kopie van het origineel, inclusief de outfits.

Uit het verre Oceanië komen The Ruby Suns en I Heart Hiroshima. Die eerste brengt zweverige songs met een exotische ondertoon, overstelpt door verknipte synths en gitaarpartijen, waar de tweede groep poppy en aanstekelijke feelgood-songs brengt.

Na de livebands zijn er ook telkens enkele DJ’s die het publiek op efficiënte en professionele wijze de nacht in begeleiden.

 

Meer over Jolly Joker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.