Saxofonist Manuel (of Manu) Hermia is een van die jazzmusici die ambitie koesteren zonder daarbij de wereld te willen veroveren. In België (en dan vooral in Brussel en Wallonië) is hij zondermeer een bekend figuur dankzij projecten als Slang en zijn Manuel Hermia Quartet, waaruit steevast een voorkeur blijkt voor de avontuurlijke zijde van jazz. Maar men vindt hem even vaak terug in projecten met Aziatische of Afrikaanse muziek net zoals hij wel eens als begeleider fungeert van popartiesten uit eigen land. Zijn jazzmuziek is vaak gebaseerd op een principe dat hij zelf rajazz noemt, een muzikaal (en deels filosofisch) concept dat de ruimte tussen Indische raga en jazz verkent. Dat was eerder al te horen op het kwartetalbum ‘Rajazz’ en speelt ook in zijn recent opgerichte trio een rol.

Het Manuel Hermia Trio herbergt een zuiders getinte ritmesectie met de vinnige Italiaanse bassist Manolo Cabras en de Portugese drummer João Lobo, die beide sinds enkele jaren in België verblijven. Op het bij Igloo uitgebrachte ‘Long Tales and Short Stories’ combineert het drietal, zoals de titel al laat vermoeden, gebalde werkjes met enkele meer uitgewerkte stukken die qua stijl en kleur erg variëren.

Over de audio

De kortere stukken op ‘Long Tales and Short Stories’ werden gezamenlijk geschreven door Manuel Hermia en Manolo Cabras. Dat is dus ook het geval voor het nerveuze ‘Deedop’, dat afklokt op nog geen drie minuten. Cabras leidt het stuk in – dat doet hij overigens regelmatig op dit album – met heel eigenwijs ritmisch spel waarna Hermia een teken geeft en samen met Lobo aansluiting vindt bij de contrabas. De saxofonist (op sopraan in dit stuk) haakt zijn wagonnetje nog even vast aan dat van Cabras maar vind al snel zijn eigen weg in het brede ritmische veld, dat dankzij de koppige Italiaans-Portugese tandem voortdurend van vorm verandert. 

Meer over Manuel Hermia Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.