Het saxofoonkwartet Bl!ndman bestaat 15 jaar, net op het moment dat de muziek van het Belgische collectief Maximalist (Eric Sleichim, Thierry De Mey, Peter Vermeersch en Walter Hus) 20 kaarsjes uitblaast. Een gezondere combinatie dan Bl!ndman die werk van Maximalist uitvoeren is haast niet denkbaar. Niet alleen is Eric Sleichim de concrete gemeenschappelijke factor tussen de twee, de no-nonsense aanpak van Bl!ndman (de muziek spelen zonder franje, kaarsrecht rechtdoor) en de obsessieve herhalingen van de Maximalistcomposities vormen een winning team. Haast wiskundig marcheren de muzikanten door de partituren die hierdoor aan power en zeggingskracht winnen. Ver weg van alle romantiek en pathetiek wordt zo een klankwereld opgebouwd die twintig jaar na datum nog steeds fris en confronterend klinkt. Aangevuld met twee piano's cello en slagwerk klinken zowel de compositie als het saxofoonkwartet daarbij nog eens extra krachtig.

Over de audio

Stalen zenuwen, een zakrekenmachine en een voorliefde voor uurwerken of ander mechaniekjes zijn niet overbodige om 'Contre Six' van Thierry De Mey en Peter Vermeersch heelhuids te doorstaan. Alhoewel: de onhoudbare drive en de obsessionele herhaling zullen ook minder technisch aangelegde luisteraars in hun ban kunnen houden. Bovendien zijn er geregeld elementen die toegevoegd en weggehaald worden, kunnen melodieën ontwikkelen en blijft het stuk nooit te lang in exact dezelfde sfeer hangen. De complexiteit van de niet parallel lopende, gestapelde lagen geluid wordt er gratis bijgeleverd en zal de mathematische luisteraar zeker uitdagen. Diegene die meer valt voor vaste patronen kan de steeds doordenderende percussiestroom als houvast nemen.
Koen Maes (ss); Eric Sleichim (as, bars); Piet Rebel (ts); Raf Minten (ts, bars); Jean-Paul Dessy (c); Thomas De Prins (p); Thomas Noël (p)

Meer over Thierry De Mey / Peter Vermeersch / Bl!ndman


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.