Wie dacht dat de Amerikaanse pianist Uri Caine zich de rest van zijn dagen zou bezig houden met het be- en verwerken van de muziek van Bach, Schumann, Wagner, Beethoven of Mahler zit er stevig naast. Toegegeven: zijn versies van Bachs Goldbergvariaties of Mahlers Lieder en symfonieën geven deze pianist een heel eigen plaats in de hedendaagse jazz- en muziekwereld, maar op zijn recentste cd is hij te horen met een standaard pianotrio met bassist Drew Gress en drummer Ben Perowsky. Geen kleine figuren, inderdaad, maar Uri Caine is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Klinkende namen als Freddie Hubbard, Joe Henderson, Benny Golson, Phil Woods, Donald Byrd, J.J. Johnson, Stanley Turrentine, Lester Bowie Don Byron, Dave Douglas, Buddy DeFranco, Clark Terry, Rashid Ali, Arto Lindsay of Sam Rivers kunnen of konden daar over meespreken.
Vandaag is en blijft Uri Caine, zowel in klassieke jazzformules als met zijn persoonlijke aanpak van andere repertoires, een uniek figuur voor wie muziekcultuur belangrijker is dan één of ander genre.

Over de audio

'Stilletto' is één van de zes Caine originals op 'Live at the Village Vanguard'. Zowel de compositie als het pianospel dragen zijn duidelijke stempel: een grillige thema dat van hier naar daar springt, het ingenieus verwerken van en het spelen met dit thema en natuurlijk de onuitputtelijke bron van ideeën die openspuit wanneer Caine aan het soleren gaat.
Het is meesterlijk om horen hoe hij het nerveus motiefje, waar het hele stuk op drijft, in de intro in verschillende gedaantes laat opduiken. Bovendien is in 'Stilletto' op diverse plaatsen te horen hoe de geheime chemie tussen de pianist en drummer Ben Perowsky zich manifesteert. De vanzelfsprekendheid waarmee de twee, net op hetzelfde moment de muziek een stevige twist geven, getuigt van een geheime coördinatie ofwel van een oeverloos oefenen zodat de gezamenlijke veranderingen onwaarschijnlijk spontaan gaan klinken.
Het is dan ook aan de luisteraar om te kiezen waar hij zich op wil richten: de ideeënstroom van Uri Caine, de geniepige structuur van de compositie of de subtiele verbondenheid van drummer en pianist. Wie de volle rijkdom van 'Stilletto' wil ondergaan kan dan ook best meer dan één keer luisteren.
Uri Caine (p); Drew Gress (b); Ben Perowsky (d)

Meer over Uri Caine Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.