Al sinds ergens de eerste helft van de jaren ’90 timmert Jaune Toujours aan de weg en doorheen de jaren wisten zanger/accordeonist Piet Maris en de zijnen een trouwe schare fans op te bouwen, zowel in binnen- als buitenland, waar onder meer het toonaangevende blad Folk Roots zich al vaker erg gecharmeerd toonde. De formule verandert nauwelijks: in plaats van gitaren zijn het blazers en een accordeon die hun muziek de nodige drive geven, aangedikt met sociaal geëngageerde teksten.

Desondanks is er van metaalmoeheid geen sprake, omdat de bandleden allerlei invloeden, onder meer uit ontmoetingen en andere projecten, harmonieus weten in te passen. Broer Bart Maris op trompet is een van de meest open muzikale geesten die in zowat alle stijlen tot vrije improvisatie zijn stempel kan drukken en dat valt vooral op in het funky ‘Hop On’ en het weerbarstige ‘Plastic Bag’. ‘Azadi’ drijft dan weer de intense percussie van LKMTV. De dames van Mec Yek, het balkanbandje waar Piet Maris en saxofonist/klarinettist Matthias Lagaes ook actief zijn, verrijken met hun zang ‘Petit Château’, een hoopvolle ode aan het Klein Kasteeltje. De dub van ‘Int. Movers Of The Heart’ lijkt op papier voor een contrast te zullen zorgen, maar de luisteraar merkt de overgang nauwelijks op. De lage tonen van de krar (een vijfsnarig instrument uit Eritrea) van Samson Okbo vormen het tapijt van het afroachtige ‘Si J’Etais Toi’, misschien wel het hoogtepunt van de plaat.

De samenwerking in 2012 met de Gangbé Brass Band uit Benin leverde, naast ‘Ciel Orange’ dat al op hun gezamenlijke ep ‘Afrobelbeat’ kwam, tevens enkele gastbijdragen op die het geheel extra fond geven. Laatstgenoemde track valt op door erg muzikaal klinkende trombones van Gangbé. De reggae van het assertieve ‘What Gives You The Right’ en de ingehouden ska op ‘Rainbow Song’ bewijzen wat de fans weliswaar al wisten: dat Jaune Toujours een muzikale bruggenbouwer is tussen westerse en niet-westerse invloeden, met een optimisme dat blijft geloven in de uitbreiding hiervan naar de hele samenleving.

Drummer/fotograaf ten slotte voorzag het bijhorende boekje van een mooie selectie beelden die een soort roadboek vormen van de band. Met ‘Routes’ blijft Jaune Toujours naarstig aan dezelfde weg timmeren. De zomerbarbecues worden er met deze muziek alleen maar gezelliger op.

Meer over Jaune Toujours


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.