Het BJO viert in 2013 haar twintigste verjaardag. De band werd in 1993, na het opdoeken van de BRT Big Bandn opgericht door saxofonist Frank Vaganée, trompettist Serge Plum en trombonist Marc Godfroid die twee decennia later nog steeds deel uitmaken van het orkest. Ondertussen heeft de bigband al meer dan 15 albums op haar actief en was die samen met het Brussels Philharmonic te horen op de soundtrack van ‘The Artist’, de film die in 2012 de Oscar voor de beste filmmuziek won.

Het was niet de eerste keer dat het publiek in de VS kennis kon maken met het BJO. In 2001 was het orkest te horen op de International Association for Jazz Education-conferentie in New York en in 2004 stak de groep opnieuw de plas over voor enkele optredens. Dat jaar eindigde de groep achtste in de poll van het magazine Down Beat, categorie bigband. In maart 2012 tenslotte, werd het BJO voor een week uitgenodigd in de Blue Note Jazz Club in New York.

Twintig jaar muziek betekent voor het BJO niet twee decennia hetzelfde repertoire. Een hele reeks projecten en samenwerkingen met andere muzikanten, plaatsten de groep steeds opnieuw in een ander kader. Zo was de band reeds te horen met muzikanten als Bert Joris, Michel Herr, Philip Caherine, Toots Thielemans, David Liebman, Richard Galliano, Kenny Werner, Maria Schneider, David Linx, Maria Joao, Tutu Puoane, Bob Mintzer, Phil Woods, Kenny Wheeler, Gianluigi Trovesi, Chris Potter, Dave Douglas, McCoy Tyner en Lee Konitz.

Over de audio

'Streets op Napels' is een compositie van Joe Lovano, in een arrangement van Gil Goldstein. De solisten op deze opname zijn Joe Lovano (tenorsax) en later ook Bo Van Der Werf (baritonsax), Bart Defoort (sopraansax), Jeroen Van Malderen (trompet), Frederik Heirman (trombone) en Hendrik Braeckman (gitaar). Deze opname werd gerealiseerd in de De Bijloke op 10 december 2012 en is te horen op de cd 'Wild Beauty' die op 10 juli verschijnt.

Meer over Brussels Jazz Orchestra & Joe Lovano


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.