Hij is stilaan op weg naar de zeventig, maar drummer Han Bennink krijgt nog steeds niet genoeg van nieuwe muzikale uitdagingen. Oorspronkelijk beïnvloed door swingdrummers, begeleidde hij in de jaren zestig talloze Amerikaanse jazzgrootheden tijdens concerten in Nederland terwijl hij met Peter Brötzmann niet veel later vorm gaf aan de Europese vrije improvisatie met het album 'Machine Gun'. Dat is ondertussen al meer dan veertig jaar geleden en sindsdien heeft Bennink zich met de meest uiteenlopende muzikale projecten beziggehouden wat resulteert in ontelbare opnames en concerten in ontelbare bezettingen.

Onlang richtte Bennink een nieuw trio op met daarin twee opvallend jongere musici. De geschiedenis van dit nieuwe (en ook het allereerste) trio rond drummer Han Bennink begint een tijdje geleden in het Canadese Banff, waar Dave Douglas regelmatig jazzworkshops organiseert. De 67-jarige Bennink ontmoette er onze landgenoot Joachim Badenhorst en de Deen Simon Toldam-Rosengen, twee talentvolle musici met nog niet de helft van zijn leeftijd. Dit gezelschap vormt momenteel het Han Bennink Trio, dat zopas een eerste album klaar heeft getiteld 'Parken'. Improvisaties, eigen composities en standards staan er broederlijk naast elkaar waarbij zowel de veelzijdigheid als de kwaliteit van dit drietal in de kijker staat.

Over de audio

Reedeater is een compositie van rietblazer Joachim Badenhorst met een heel open begin, waarin een lage drone van pianist Simon Toldam voor dreiging zorgt onder de zenuwachtige roffels van Bennink en het zoekende spel van Badenhorst. Stilaan vormt zich een thema in de klanken van de klarinet, die niet veel later gevolgd worden door de drums waardoor het bijna een mars wordt. Terwijl Bennink zich wat meer vrijheid veroorlooft blijft Badenhorst het thema stug volhuiden tot ook de piano eindelijk vanuit het lage register tevoorschijn komt en de basklarinet de diepte in duikt. Een kort maar steeds intenser wordend moment van improvisatie voorspelt een nakende explosie die met enkele schreeuwen en crashes van Bennink werkelijkheid wordt en het stuk bruusk beëindigd.

Meer over Han Bennink Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.