Eind juni is het opnieuw zo ver. De kempische kleigrond rond Dessel zal drie dagen daveren onder het geweld van 's werelds beste en grootste metal acts. Elk jaar opnieuw een hoogmis voor metalheads en een stevige piek voor het gemiddelde bierverbruik. Gespreid over vier podia en drie dagen komen meer dan 70 groepen hun kunsten tonen, wat deze aankondiging tot encyclopedische proporties zou doen groeien. Daarom hieronder enkele suggesties die zeker niet op het dagschema van de meerwaardezoeker mogen ontbreken.

Vrijdag 24 juni

Dat er ook in Rusland folk metal wordt gemaakt, daar was de goegemeente nog niet van op de hoogte. Nochtans is Arkona zowaar een van de betere folkmetalgezelschappen die op dit moment de muziekwereld onveilig maken. Dankzij het wat exotischer karakter van hun Slavische roots, weet de band aardige deuntjes te pennen. Ze zijn daarenboven ook nog eens gezegend met Masha, een frontvrouw die niet enkel lieflijk kan zingen, maar tevens gevaarlijk kan grommen. Het is nu wel de vraag of ze in een warme Marquee ook hun berenvellen gaan aanhebben.

Duister, demonisch, Watain: het is een stelling die zowaar hout snijdt. Watain is werkelijk een van de laatste bands die hun satanisch imago en act serieus nemen, en die ook nog eens effectief diabolische muziek weten maken die naar de keel grijpt. Dit is meer dan zomaar een verzameling lawaaierige muziekstukken, dit is duistere kunst. Daarvan is doorbraakalbum 'Sworn to the Dark' meer dan duidelijk voorbeeld van. Afwachten of hun boodschap ook op een vroeg uur overkomt, maar de muziek zal alvast voor zich spreken.

Powermetal oubollig? Dan is dat toch buiten de heren van Iced Earth gerekend! Dit combo rond gitarist Jon Schaffer draait al een eeuwigheid mee, maar weet elke keer opnieuw te overtuigen door hun potige aanpak en een oor voor catchy melodieën. Dit is overigens ook waarschijnlijk de laatste keer dat ze met zanger Matt Barlow op het podium staan, aangezien die laatste zich gaat toeleggen op zijn carrière als politieagent. Een grootse stem zal gemist worden.

Zaterdag 25 juni

Een aantal grotere bands die recent uitstekend nieuw materiaal uitbrachten komen deze zomer richting Dessel afgezakt. In de namiddag mag op het hoofdpodium Black Label Society aantreden, dus de hardrockers zullen op tijd hun bed uit moeten. Door de karrenvracht aan heavy metal bands zijn Zakk Wylde en co wat weggedrumd op de dagtabel, maar wie hen enkele jaren geleden aan het werk zag zal opnieuw op de eerste rij staan om dit rockgeweld mee te maken. Het is te hopen dat de Outlaws en de Hell's Angels die dag een wapenstilstand houden, want platen als 'Mafia' en 'Shot To Hell' lijken wel gemaakt om als soundtrack te dienen voor een Harley Davidson-roadtrip.  

Thomas Gabriel Fischer. Legende. Mede-oprichter van Celtic Frost en nu kapitein van het duistere schip genaamd Triptykon. In feite zouden die feiten genoeg moeten zijn om de massa richting de Marquee te krijgen. Triptykon live is – net zoals het ter ziele gegane Frost – een belevenis, een duistere mis met een muur van geluid en de donderproclamatie van Fischer zelve. Triptykon is een kwestie van horen, zien en geloven.

Met 'Mastermind' is Monster Magnet terug van lang weggeweest. Frontman Dave Wyndorf keek in 2006 de dood in de ogen na een overdosis en staat sindsdien met hernieuwde energie op het podium, getuige een denderende passage in de handelsbeurs van Gent vorig jaar.  Live durven ze wel eens lange psychedelische passages ten beste geven, maar klassiekers als 'Space Lord' of 'Monolithic' zullen zeer waarschijnlijk niet ontbreken. Saddle up space cowboys!

Peter Tägtgren is een bijzonder bezig baasje: niet alleen is hij een gerenommeerd producer en frontman/bezieler van de death metalband Hypocrisy, hij heeft ook nog eens een poppier metalact genaamd Pain, waarmee hij internationaal hoge toppen scheert. Het laatste album 'You Only Live Twice' mag dan al een iets te voorzichtige verderzetting van de uitgezette route zijn, met albums als 'Dancing With the Dead' liet hij horen dat hij een oor voor puike songs heeft.

Voor wie het allemaal wat trager en donkerder mag, is de metaldome een uitstekende locatie. Als tweede headliner staat het Britse Electric Wizard geprogrammeerd, voor de eerste keer zowaar. De voorliefde van deze band voor geestesverruimende middelen resulteert in loodzware doom metal, waar stevige porties sludge en stoner metal aan toe zijn gevoegd. Hun laatste album 'Black Masses' werd erg positief ontvangen en zorgde voor een groeiende fanbase. Voor zij die deze excentrieke band de eerste keer gaan bekijken een kleine tip: neem oordoppen mee. Dat is eigenlijk een vrij overbodige waarschuwing, aangezien het hier om een aankondiging voor Graspop gaat, maar voor de Wizard mag het nog eens onderstreept worden. Sla deze raad niet in de wind, of chronische tinitus zal uw deel zijn: hun optredens zijn van het luidste dat al in België gepasseerd is de laatste jaren.

Zondag 26 juni

Op de derde dag van Graspop de metaldome nog voor de middag openen: het is een ondankbare taak. Maar zij die zichzelf tijdig uit hun tent kunnen rollen zullen getuige zijn van een erg beloftevolle groep. Het geluid van Steak Number Eight valt ergens tussen progrock en sludge metal, en ze verweven beide genres tot een uppercut van jewelste. Hun debuutplaat 'All Is Chaos' is het bewijs dat ze de kinderschoenen hebben ingewisseld voor een volwassen stel kloten.

Door velen verguisd als emo-popmuziek, maar er valt niet echt een label te plakken op het genre dat Avenged Sevenfold zelf heeft uitgevonden. Van hun oorspronkelijke hardcore hebben ze door de jaren heen een eigen niche uitgespit die door een bijzonder groot publiek gesmaakt wordt. Live staan ze ook als een huis, hoewel het nog afwachten is of ze het tragische overlijden van drummer The Rev hebben kunnen opvangen.

Headliner, en maar terecht ook. Het Zweedse Soilwork timmert al jaren aan de weg, en zoals het gezegde in de moderne death metal gaat: alle wegen leiden naar Göteborg. Björn 'Speed' Strid en de zijnen konden vooralsnog niet uitgroeien tot de status van pakweg In Flames, maar hebben door de jaren heen een trouwe schare fans verzameld. Live staan ze garant voor een zinderend uurtje melodische death metal.


Meer over Graspop Metal Meeting


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.