Leuven cultuurstad. Voor buitenstaanders is het nog wat wennen, maar met het prestigieuze Museum M, STUK, Het Depot en 30CC beschikt de eeuwige thuishaven voor studenten anno 2013 over belangrijke culturele troefkaarten. Met het sinds 2003 jaarlijks terugkerende Kulturama beleefde de stad telkens haar culturele hoogdagen. Het multidisciplinaire kunstenfestival werkte vorig jaar zijn tiende en laatste editie af, om vervolgens in verschillende segmenten uiteen te vallen. Met de allereerste editie van Leuven Jazz krijgt het muzikale luik meteen een waardige opvolger.

Jazz en Leuven leek lange tijd een onmogelijke combinatie. Wat kleine concerten her en der verspreid in de binnenstad en een jazzopleiding ergens bovenop een heuvel, daar hield het zowat op. Met de komst van muziekcentrum Het Depot (dat zich aanvankelijk onderscheidde met jazz-, funk-, soulconcerten), enkele kleinere organisaties en een steeds structureler wordend jazzaanbod in de agenda van cultuurcentrum 30CC, werd stilaan een dynamiek op gang gebracht die leidde tot een eigen festival.

Motor achter dit alles is 30CC, dat tijdens de afgelopen edities van Kulturama al experimenteerde met een jazzy programma. Het cultuurcentrum kan voor Leuven Jazz rekenen op een hele hoop partners die elk een stuk van het festivalaanbod voor hun rekening nemen. Naast de Minnepoort en de Schouwburg (30CC), Het Depot en STUK zijn er bijvoorbeeld ook concerten in At The Bebop en De Blauwe Kater, niet toevallig de gezelligste café's van de binnenstad. Dankzij Urban Woorden is er tevens een uitgebreide spoken word performance op zondagnamiddag en in bibliotheek Tweebronnen kan men deelnemen aan 'Jazzclass', een cursus over het hoe en wat van de jazz.

Een jazzfestival draait echter vooralsnog om muziek en natuurlijk vooral om jazz. In Leuven wordt dat begrip breed geïnterpreteerd, zoals dat ondertussen de norm is geworden. Risico's worden deze eerste editie begrijpelijkerwijze geschuwd maar dat staat de aantrekkelijkheid van de affiche zeker niet in de weg. Enkele interessante concerten worden hieronder op een rijtje gezet.

Robin Verheyen New York Quartet - donderdag 21 maart, Schouwburg

Onlangs nog in 'Koppen', binnenkort op Leuven Jazz. De 29-jarige saxofonist Robin Verheyen mocht onlangs aan tv kijkend Vlaanderen uitleggen waarom hij nu al zeven jaar in New York vertoeft. Tja, waarom zou een jazzmuzikant nu naar het Mekka van de jazz trekken? Omdat zijn ambitie grenzeloos is, tiens. Verheyen wil meespelen aan de top en het lijkt er steeds meer op dat hem ook gaat lukken. Al bijna tien jaar wordt de in Turnhout geboren tenor- en sopraansaxfonist beschouwd als de grote jazzbelofte van het kleine België en die status is hij nu stilaan aan het verzilveren.

In zijn New York Quartet, dat enkele jaren geleden werd opgericht, verzamelt Verheyen enkele indrukwekkende namen uit de Downtown scene: Ralph Alessi kan beschouwd worden als een van de belangrijkste trompettisten van het afgelopen decennium en is een vaste compagnon van Steve Coleman en Fred Hersch. Bassist Thomas Morgan lijkt zijn periode als "beloftevolle nieuwkomer" op enkele maanden te hebben doorlopen, want ondertussen doen musici als Sylvie Courvoisier, Mark Feldman en Jim Black al jarenlang beroep op zijn diensten. De 31-jarige Amerikaan voelt zich op zijn best op het meer abstracte en cerebrale jazzterrein, waar het repertoire van Verheyen zich niet zelden ophoudt. Sluitstuk van het kwartet is drummer Jeff Davis, nog zo'n opvallende nieuwkomer in de hedendaagse New Yorkse jazz.

Stefano Bollani versus Fred Hersch - zaterdag 23 maart, Schouwburg

Stefano Bollani (foto: Paolo Soriani)
Stefano Bollani (foto: Paolo Soriani)
Wie dacht dat de tijd van de jazz battles al enkele decennia achter ons lag, heeft het fout. De headliner van het festival belooft een vurig duel te worden tussen twee absolute toppianisten. De altijd breed lachende Italiaan Stefano Bollani kwam internationaal voor het eerst bovendrijven aan de zijde van trompettist Enrico Rava, wat hem niet alleen een mooie referentie opleverde, maar ook een contract bij ECM, de befaamde platenmaatschappij van Manfred Eicher. Voor dat label leverde hij onder meer een soloplaat af en een duoalbum met de Amerikaanse pianist Chick Corea. Oorspronkelijk een klassiek pianist, maakte Bollani in zijn carrière opnames voor Decca met muziek van Stravinksy, Gershwin en Ravel. Zijn extraverte, lyrische en soms humoristische speelstijl maakt van hem echter vooral een meesterlijk improvisator die zijn publiek nooit uit het oog verliest.

Wat dat zal geven met de meer doordachte, Amerikaanse stijl van Fred Hersch? Het zal alleszins een clash worden van culturen en op sommige momenten misschien wel een confrontatie tussen entertainment en kunst. Hersch is de favoriete jazzpianist van de jazzpianisten, een muzikant die misschien nooit de gages van een Brad Mehldau zal opstrijken, maar wel iemand die jazz naar nieuwe plaatsen doet uitwijken. Het meest recente voorbeeld daarvan is het Double Trio-project waarmee hij en pianist Benoît Delbecq elkaar bekampen met een eigen trio en zo een verpletterende indruk maakten vorig jaar in deSingel. Wie weet kan hij een gelijkaardig kunststukje opvoeren in het gezelschap van Bollani. Het zou straf zijn.

Nicole Willis & The Soul Investigators - vrijdag 22 maart, Het Depot

Van backingzangers bij Dee Lite en The Brand New Heavies, over samenwerkingen met Leftfield en Curtis Mayfield tot Repercussions en The Soul Investigators, zangeres Nicole Willis zorgt niet meteen voor een jazztint in het programma, maar kan in het funk- en soulwereldje duidelijk wel een hoop adelbrieven voorleggen. Met haar vaste begeleidingsband speelt ze vrijdagavond in de concertzaal van het pas gerenoveerde muziekcentrum Het Depot, dezelfde zaal die ze in 2006 al een keer helemaal op zijn kop zette toen ze er met haar Soul Investigators passeerde.

Willis maakte haar opmars tijdens de zogenaamde soul revival, die er nog niet zo lang geleden voor zorgde dat Motown terug tot de hippe muziek ging behoren. Met onder meer 'Feeling Free' en 'Keep Reaching Up' heeft de Amerikaanse een aantal songs in haar repertoire die uitnodigen tot een zweterige paringsdans. Naar verluidt heeft een jazzliefhebber daar af en toe eens nood aan.

Bruno Vansina 4tet - zondag 24 maart, STUKcafé

Teun Verbruggen en Bruno Vansina (foto: Roger Laute)
Teun Verbruggen en Bruno Vansina (foto: Roger Laute)
Al jaren wordt hij jammerlijk over het hoofd gezien: als een van de hoekstenen van Flat Earth Society en leverancier van fantastische albums als 'Tokio Quantize' heeft saxofonist Bruno Vansina een behoorlijk aandeel in de huidige status van de jazz in Vlaanderen en België. Zijn VVG trio (met bassist Gulli Gudmundsson en drummer Teun Verbruggen) was jarenlang een van de leukste combo's van het land en met zijn nieuwe kwartet is hij opnieuw goed op weg een hoop jazzheads voor zich te winnen.

Uiteraard is Verbruggen opnieuw van de partij in het Bruno Vansina 4tet, de twee werken als sinds mensenheugenis samen. Nieuw zijn gitarist Bert Cools en bassist Jos Machtel, die zich op 'Stratocluster', het debuut van de band met vibrafonist Steve Nelson als gast, meteen laten gelden. STUKcafé is zondag dus de place to be voor deze mooie afsluiter van de eerste Leuven Jazz.

Meer over Leuven Jazz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.