Rechtlijnigheid in de muzikale ontwikkeling is niet de sterkste kant van het collectief Mâäk's Spirit. Toen de band in 1998 opnames maakte voor een eerste plaat 'Live's' was de groep nog een kwartet met trompettist Laurent Blondiau (Brussels Jazz Orchestra, Octurn), saxofonist Jeroen Van Herzeele (Greetings from Mercury, Octurn), bassist Salvatore Larocca en drummer Hans Van Oosterhout. Op 'Le Nom du Vent' uit 2001 is de groep een sextet geworden en voor 'Al Majmaâ' van vier jaar later wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Met Blondiau, Van Herzeele, gitarist Jean-Yves Evrard, drummer Eric Thielemans en bassist Sébastien Boisseau heeft de groep een vaste vorm gevonden die voor 'Al Majmaâ' aangevuld wordt met trombonist Michel Massot, bassist Otti Vanderwerf, de percussionist Baba Sissoko (Mali) en het Marokkaanse Ensemble Gnawa Express. De samenwerking slaat gensters en de groep belandt met dit uitgebreide project op het Blue Note Festival, Jazz Middelheim, het Gaume Jazz Festival en op diverse podia in Marokko.
Voor het album '5' wordt het standaardkwintet opnieuw aangevuld, maar deze keer met de toetsen van Jozef Dumoulin en gastenvocalisten Sophie Kokaj en Samanta7. Deze laatste is ook prominent aanwezig in het 'Stroke' project, waar ook de Zuid-Afrikaanse dichter Kgafela Oa Magogodi bij betrokken is. Met 'Stroke' schrijft het jazz-en-zo ensemble 'Mâäk's Spirit' weer een nieuw hoofdstuk in een muzikaal verhaal dat zich niet laat beperken door grenzen van landen, culturen, stijlen of disciplines, want voor de concerten van 'Stroke' maakt lichtman Sam Mary vast deel uit van de bezetting.

Over de audio

Centraal in 'The Sun Rose' staat de zachte stem van Samanta7: heel dicht bij de luisteraar vertelt ze, quasi neutraal haar verhaal. De muziek van Mâäk's Spirit die rond haar stem geweven wordt, is meer dan een bescheiden, auditief kransje dat stiltes moet opvullen. De elektronica en de elektrische gitaar (met vreemde harmonieën) zorgen in het begin voor een buitenaards geluid, waarbij de tikkende drumpartij het frame aangeeft waarbinnen de muziek zich beweegt. Voor het tegengewicht van menselijke warmte zorgen de blazers en de Fender Rhodes die haast toevallig lijken langs te komen. Geleidelijk aan nemen ze een prominentere plaats in, waardoor de gelaagdheid van het geluid opgevoerd wordt. Door deze veranderingen binnen de muzikale setting, klinkt de tekst van Samanta7 steeds anders, ondanks de herhaalde passages.
Het album 'Stroke' is vanaf 25 januari verkrijgbaar via de website van Mâäk's Spirit en zal begin februari in de winkel liggen.

Meer over Mâäk's Spirit


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.