Fear Falls Burning is duidelijk zijn geluidsarchieven aan het oppoetsen. Daar is niets mis mee natuurlijk, want of het nu om deze projectnaam gaat, VidnaObmana of nog een boel andere die de dronemeester zichzelf heeft aangemeten, het aantal langdurige geluidsexperimenten van de Vlaming is inmiddels niet meer bij te houden. 'I'm One of these Monsters Numb with Grace' is een heruitgave van de ondertussen al lang niet meer te vinden, gelijknamige vinylplaat uit 2006 met twee tracks die hier wordt verrijkt met een onuitgebrachte studio-opname die meer dan een half uur in beslag neemt.

2006 bleek een creatief jaar te zijn voor Fear Falls Burning, want net als zijn meer zachtmoedige tweelingbroer 'The Carnival of Ourselves', haalt ook dit album muzikale herinneringen uit deze periode boven. Die klinken -ondanks eenzelfde, vrij eenvoudig basisopzet- verrassend gevarieerd. Opener '19.46' (getiteld naar de duur van de track) vertrekt vanuit een heerlijk grauwe en ruwe gitaaraanslag waarover tal van ijle, dromerige klanken zweven. Ondanks een nogal eendimensionale beweging klinkt dit eerste nummer dat mooi uitsterft, erg levendig. '19.21' broedt voort op de dromerige middentoon van zijn voorganger en ontwikkelt daarin een wijd spectrum van diepe zoemgeluiden, hoge flangereffecten en penetrante tonen. Langzaam schiet dit krachtig ontwikkelend moment regelmatig met stevige uithalen de hoogte in als een gespannen touw dat soms stevig wordt geroerd. Felle ruis, piepende klanken en ondergrondse halo's zorgen voor een industrieel, bijna demonisch karakter dat bij momenten zelfs agressief kan genoemd worden. Afsluiter 'Dead Wisdom' klinkt zowaar nog grimmiger. Een loodzware, verstoorde basriff klinkt zelfs erg ontnuchterend en moet een steeds feller opkomende, grijze mistregen en krachtige metaalgeluiden trotseren om dit ronduit dreigend geheel te kunnen bundelen. Ook hier zorgen enorm veel wentelende achtergrondgeluiden weer voor een klankspel waarin realiteit en verbeeldingszin in elkaar overgaan. Een evolutie met veel effecten die meer dan een half uur lijkt te duren, lijkt zowel op drie minuten gepasseerd als een hele dag te duren.

'I'm One of these Monsters Numb with Grace' toont een geëvolueerde Fear Falls Burning. De man zijn oneindige, verslavende drones zijn verrijkt met bergen effecten en verstorende klanken om een industrieel geheel te bekomen dat knipoogt naar meer mechanisch werk van VidnaObmana, maar toch ook veel energie en emotie aan de dag legt. Het toegevoegde sfeermoment blijkt dan ook een daadwerkelijke verrijking van deze fraai vormgegeven, minimalistische plaat die van zijn aanhoorders wederom een grote verdraagzaamheid vraagt.

Meer over Fear Falls Burning


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.