Saxofonist Tobias Delius werd in Oxford geboren maar belandde als prille twintiger in het kleurrijke Amsterdam, waar hij de geïmproviseerde muziek leerde kennen. Die ontdekking groeide uit tot een levenslange passie want Delius is nu, meer dan vijfentwintig jaar later, nog steeds een sleutelfiguur binnen het Amsterdamse improvisatiegebeuren. De meesten zullen hem waarschijnlijk kennen als lid van het ICP Orchestra maar Delius leidt daarnaast al meer dan twintig jaar zijn eigen kwartet. In het Tobias Delius 4tet vinden we nog twee andere ICP-leden terug, cellist Tristan Honsinger en drummer Han Bennink, naast de Canadese bassist Joe Williamson.

Op hun nieuwe album ‘Luftlucht’ combineren de vier hun zin voor avontuur met enkele hoofdstukken uit de jazzgeschiedenis. Het Tobias Delius 4tet swingt daardoor soms als een op hol geslagen kermisattractie en maakt er op elk moment een dolle boel van.

Over de audio

Verschillende tracks op ‘Luftlucht’ bestaan uit een opeenvolging van composities. Ook de tweede track op het album, ‘¿Yellow?/Malvasia’, is daarvan een voorbeeld. De groep is in dit stuk op zijn best, met muziek die heen en weer schommelt tussen suikerzoete swing, uitdagende jazz en geïmproviseerde passages. Het begint met een erg diffuus afgebakend speelterrein waar de vier musici elkaar af en toe tegenkomen. Tristan Honsinger doet een eerste aanzet om iedereen wakker te schudden, waarna Han Bennink het van hem overneemt en de muziek onder impuls van contrabas en drums in een stroomversnelling komt. Na een soort breakdown herhaalt dit patroon zich opnieuw tot alles terug stilvalt. Een plots duet tussen contrabas en een zingende cello inspireert Delius tot een fluwelen saxofoonpassage die herinneringen aan de oude meesters oproept. Een enthousiaste Bennink geeft de luisteraar af en toe een draai om de oren door het leggen van opvallende accenten. Zo zijn we opeens al zeven minuten onderweg en schuifelt het stuk stilaan naar zijn eind.

Meer over Tobias Delius 4tet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.