Het Globe Unity Orchestra bestaat al sinds 1966. Hoewel in de beginfase ideeën en composities door verschillende leden van het ensemble werden aangebracht (bvb. Peter Kowald, Peter Brötzmann) werd pianist Alex Von Schlippenbach gaandeweg de echte spilfiguur van deze allstar freejazzbigband. In zijn lange carrière bleek Von Schlippenbach al vaak de 'compagnon de route' te zijn van vele Europese freejazzgrootheden. Naast zijn output met het Globe Unity Orchestra was en is hij ook bijzonder productief in een trio met saxofonist Evan Parker en drummer Paul Lovens. Een andere langlopende collaboratie zette hij op met Sven-Ake Johansson.

Over de audio

De audiotrack is een fragment uit een 27 minuten durende compositie van Von Schlippenbach. De compositie, onder te verdelen in acht passages, slingert heen en weer tussen ijlere vrije improvisaties en stukken pure collectieve freejazzrazernij.

De audiotrack pikt in in deel III 'Ovation' en start met een (relatief) rustige passage. Evan Parker en Gerd Dudek leggen hun saxen even terzijde en brommen een stukje bijeen dat sterk doet denken aan Mongoolse keelgezangen.
Zowel mannen- als vrouwenkoor interfereren. Wanneer von Schlippenbach en percussionisten een traag, meeslepend ritme ontplooien kunnen blazers daar heerlijk op loos gaan. Na een tumultueuze climax met drukke, schreeuwerige blazers, heftige percussie en hamerend pianospel volgt een nogal bizarre passage met koorglissando's, handengeklap, een bassolo en links en rechts wat vrije percussie.

Meer over The Globe Unity Orchestra & The Choir Of The NDR-Broadcast


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.