Er staan ons nog wel meer cd's te wachten met schitterende uitvoeringen van Bach cantates, maar voorlopig zal de muziekliefhebber het moeten doen met volume 1 en 8 uit Gardiners 'Bach-pelgrimstocht.'
De cantates op deze cd, (voor de vijftiende en zestiende zondag na het feest van de Heilige Drievuldigheid), werden opgenomen in kerken in Bremen en Santiago de Compostella. En het resultaat van deze grootste pelgrimstocht mag er best wel wezen. Meteen wordt de luisteraar getroffen door de zuiverheid die van deze cantates uitgaat, zover zelfs dat men gemakkelijk vergeet dat dit alles live opgenomen werd. The English Baroque Soloists spelen op authentieke instrumenten en aan de klassieke bezetting van strijkers en hobo's worden in elke cantate enkele obligato instrumenten toegevoegd: een fluit die zich met gebroken akkoorden rond de melodielijnen weeft in BWV8, twee hoorns in 'Was Gott tut,das ist wohlgetan III' of een buitengewoon virtuoze trompetpartij in het bekende 'Jauchzet Gott in allen Landen!'. Trompettist Niklas Eklund speelt zijn partij zodanig precies en afgewerkt dat de luisteraar er aan kan twijfelen of dit wel werkelijk op een baroktrompet uitgevoerd werd.
Gardiner legt veel nadruk op de verstaanbaarheid en tekstexpressie van Bachs muziek en zo kan iedereen gemakkelijk de Duitse teksten die de solisten zingen meevolgen. Het koor, dat echter erg zuiver en verzorgd zingt, is jammer genoeg minder goed verstaanbaar. Als solisten zijn niet de allergrootste namen aangesproken maar Gardiner slaagt erin om tot een opmerkelijke eendracht te komen tussen zijn zangers: wat frasering, articulatie of stemkleur betreft zitten zij duidelijk op dezelfde lijn. Tenor Mark Padmore valt op door zijn lichte stem, die bij momenten wel wat aan een countertenor doet denken en door de stille tragiek die hij in zijn zanglijnen weet te steken. Een mooi voorbeeld hiervan is de schitterende aria 'Ach, Schlage doch Bald, Sel'ge Stunde' uit de cantate 'Christus, der ist mein Leben' waar hij, louter door articulatie en subtiele kleurschakeringen een grootste dramatiek oproept.
Een initiatief is uitzonderlijk maar John Eliot Gardiner weet goed wat hij doet en het resultaat is dan ook uitzonderlijk mooi. Deze cd's mogen gerust een aanrader genoemd worden voor iedereen, bekend of onbekend met Bachs muziek. En dat er nog ettelijke cd's in deze reeks zullen worden uitgebracht kan ons alleen maar verheugen.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.