Over John Eliot Gardiners Bach cantate pelgrimstocht is op deze site al genoeg geschreven: tijdens het jaar 2000, Bachs tweehonderd vijftigste sterfjaar, voerde hij met zijn English Baroque Soloists en het Monteverdi Choir Bachs integrale religieuze cantates uit, in kerken in Europa en Amerika en op de dag van het kerkelijk jaar waarvoor Bach deze werken oorspronkelijk schreef. Deze cd is het resultaat (live opname!) van twee concerten in Blythburgh en Kirkwall op Pinksteren en het feest van de heilige drievuldigheid. De dubbel-cd uitgave stelt zes cantates voor: nummers 129, 165, 175, 176, 184 en 194

Omdat de overgebleven cantates die Bach schreef voor Pinksteren beperkt zijn tot BWV 184 en BWV175, werd de eerste cd aangevuld met het derde Brandenburgs concert. Geen domme keuze want het is verfrissend om een erg bekend instrumentaal werk van Bach naast deze minder gekende cantates te zetten. Gardiners interpretatie komt hier erg licht en snel over. Ondanks de driedubbel verdeelde violen, altviolen en celli blijven The English Baroque Solists erg helder en doorzichtig klinken, met een klank die eigenlijk vrij ver staat van het meer stevige, vollere idioom dat de cantates hier meekrijgen.

Overtuigende solisten als bas Peter Harvey, alt Nathalie Stutzmann of tenor Paul Agnew kennen we al van vele vorige uitgaven en we beperken ons hier dan ook tot het vernoemen van elke memorabele mooie delen uit de zes cantates die hier opgenomen werden. Zuivere, heldere trompetten begeleiden bas Stephan Loges in de aria 'Öffnet euch, ihr beiden Ohren' uit BWV175. De blazers, een paar hobo's in dit geval, komen goed tot hun recht in het openingsdeel van cantate 194 'Höchsterwünschtes Freudenfest'. Het bewogen openingskoor van BWV 176 'Es ist ein trotzig und verzagt Ding' toont een feilloze wisselwerking tussen koor en orkest, waarbij zowel instrumentalisten als zangers de door elkaar lopende snelle melodielijnen met een razende energie vertolken.

Ook in deze uitgave hoort de luisteraar weer dezelfde kwaliteiten die vorige uitgaven van Gardiners label Soli Deo Gloria kenmerkten: een feilloze tempokeuze, een grootse, warme opnameklank die ten volle de akoestiek van de kerken benut waarin deze cd's werden opgenomen en solisten die zelden teleurstellen.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.