Naar aloude gewoonte mag eind juni de grond in het landelijke Dessel beginnen dreunen: een ruime selectie aan metalbands van verleden, heden en toekomst mag dan immers het kunnen etaleren op de podia van Graspop. Ook dit jaar heeft de organisatie zichzelf weer in allerlei bochten gewrongen om een afwisselende en uitgebreide selectie aan te bieden. Voor wie even het overzicht kwijt is, springt Kwadratuur te hulp met een paar bands die eigenlijk niet te missen zijn.

Vrijdag 27 juni

Marquee

Napalm Death

Wie grindcore zegt, zegt Napalm Death. Dit Britse instituut stond niet alleen mee aan de basis van metal's meest maatschappelijk bevlogen genre, maar wist door de jaren heen zelf relevant te blijven door continu te evolueren zonder de basis te verloochenen. Ook live blijft Napalm Death een ware pletwals.

Candlemass

Alweer peetvaders, maar dit keer van doom metal. Candlemass zal blijkbaar nooit nog nieuw materiaal opnemen, maar gelukkig treden de heren nog wel op. Een fikse dosis Black Sabbath gemengd met een Scandinavische blik op de dingen maakt Candlemass een bijzonder groovende en tegelijk wrange band, die de beentjes kan laten bewegen.

Triptykon

Donker, donkerder, Triptykon. Het geesteskind van Tom Warrior (voorheen Celtic Frost) is uniek: geen enkele andere band is vleesgeworden duisternis op en naast het podium. Met een onderbouwde blik op occultisme gekoppeld aan ronkende en daverende songs zal deze pikzwarte muzikale mis opnieuw veel zieltjes kunnen winnen. Met 'Melana Chasmata' heeft de band immers een tweede meesterwerk onder de arm.

Mainstage 2

Annihilator

De Canadese thrashers van Jeff Waters zijn een geval apart. Waters is doorheen de jaren de enige constante, maar de man is nooit zijn enthousiasme verloren en weet bijna elk optreden op een feestje te laten uitdraaien. Dat ze nu ook in België een groot podium mogen inpalmen, werd dringend tijd. Snel, hard en tegelijk bedrieglijk melodieus: Annihilator kan wle eens dé verrassing worden van dit weekend.

Behemoth

Het Poolse Behemoth is groot, erg groot. Verdiend, want niet alleen brengen de heren keer op keer uitstekende albums vol snoeiharde, duistere death metal uit maar weten ze dit ook telkenmale naar een live-omgeving te vertalen. Kanker, censuur of de Russische staatsveiligheid kregen deze jongens niet klein, dus de weide van Graspop zal ook platgaan voor de aanhangers van "the fire ov the void'.

Zaterdag 28 juni

Metal Dome

Amenra

Superlatieven te over voor het Belgische Amenra, maar wie anders brengt zo'n overheerlijk zware portie postrock? Bijna niemand en aangezien hun shows meer zijn dan enkel muziek spelen (visuals, serene sfeer, rust temidden de storm), kan men bijna spreken van een totaalervaring. Misschien best te genieten in het donker, maar zelfs in de vlakke zon zal het lijken alsof er een deken van duisternis neerdaalt over de Metal Dome.

Enslaved

Enslaved maakte de transitie van ijzige black metal naar een esoterische mix tussen black metal en postrock. Venijnige blastpassages krijgen gezelschap van episch meanderende soundscapes en repetitieve gitaarlijnen die een bezwerend effect doen ontstaan. Niet de meest eenvoudige muziek om in te komen, maar soms is mee laten slepen genoeg.

Marquee

Neurosis

Neurosis zijn en blijven dé toetssteen waaraan hele horden postrockbands zich spiegelen. De band blijft innoveren en zal altijd en overal imponeren met hun breed uitwaaierende songs, mantragewijze opbouw en bijzondere lyriek. Dit is waar het allemaal bij begint.

Zondag 29 juni

Marquee

Death (DTA)

Ook al is Chuck Schuldiner geruime tijd van de wereld verdwenen, zijn nalatenschap is groot. Technische death metal zou totaal anders zijn indien Death destijds niet had bestaan. Om Schuldiner te eren, zijn een paar voormalige bandgenoten begonnen met Death To All, een eresaluut aan een muzikant die veel te vroeg stierf. Wie destijds te jong was om er bij te kunnen zijn, krijgt nu een nieuwe kans om Death en de genialiteit in alle schoonheid te kunnen smaken.

Meer over Graspop


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.