Het Globe Unity Orchestra werd door de Duitse pianist Alexander von Schlippenbach geformeerd in de herfst van 1966, ter gelegenheid van het JazzFest van Berlijn. Het orkest debuteerde in Berlijnse filharmonie en bestond uit een combinatie van de ensembles van saxofonist Peter Brötzmann, trompettist Manfred Schoof en basklarinettist Gunter Hampel. Geleidelijk aan specialiseerde de band zich in vrij geïmproviseerde concerten. In 1986 verscheen een cd ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan en voor de 40ste verjaardag trad het orkest terug op tijdens het JazzFest van Berlijn. Van dit optreden verscheen een cd op het Zwitserse Intakt label.
Door de jaren heen telde het Globe Unity Orchestra heel wat gerenommeerde namen in haar rangen, zoals (buiten de reeds eerder genoemde muzikanten en diegenen die te horen waren tijdens het concert ter ere van het 40-jarig bestaan): Anthony Braxton, Willem Breuker, Toshinori Kondo, Steve Lacy, Albert Mangelsdorff, Enrico Rava en Bob Stewart.

Over de audio

'The Forge' is een muzikale structuur van Alexander von Schlippenbach waarvan het middendeel ingevuld wordt door vrij geïmproviseerde solo's van trombonist George Lewis en de pianist zelf. Aan het begin en het einde van het stuk duikt een complexe verzameling akkoorden en ritmes op, soms zelfs uitgewerkt in verschillende lagen. Zo laat het Globe Unity Orchestra horen dat het niet alleen vrij kan spelen, maar ook weg weet met uitgeschreven muziek. Weliswaar met hier en daar een kleine, maar daarom niet minder opvallende uitschuiver.

Meer over Globe Unity Orchestra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.