Een weekend per jaar wordt het rustige dorpje Dessel dé verzamelplaats voor all things metal dankzij de Graspop Metal Meeting. Het weekend van 25, 26 en 27 juni staat ondertussen als vast agendapunt bij talloze fans en bands genoteerd. Ook dit jaar is er een berg aan interessante acts aanwezig, maar voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, zijn een aantal niet te missen acts altijd een handig hulpmiddel. Vandaar dat Kwadratuur met graagte gids wil spelen in de onderbuik van de muziekindustrie. Met andere woorden: dit zijn bands die eigenlijk niet gemist mogen worden.

Vrijdag 25 Juni

 

Devin Townsend

Metal Dome (16u30 – 17u20)

Ooit begon de Canadese duivel-doet-al bij de band van snarenkunstenaar Steve Vai, maar Hevy Devy zocht al snel nieuwe horizonten op. Of het nu gaat om de rauwe agressie van Strapping Young Lad of de meer progressief getinte inslag van zijn solowerk, steevast wekt Townsend bewondering op. Het enige dat zeker is, is dat niemand weet wat precies te verwachten.

http://www.hevydevy.com

http://www.myspace.com/devintownsenddtb

Devin Townsend (Foto: Erich Saide)
Devin Townsend (Foto: Erich Saide)

Saxon

Marquee 2 (22u00 – 23u10)

Saxon stond ooit mee aan de wieg van de Britse heavy metal en bleef – net zoals Iron Maiden – door de jaren koppig zijn eigen ding doen. Dat heeft hen alvast geen windeieren gelegd, en hun stijl van klassieke heavy metal is niet alleen erg aanstekelijk, de band zelf is bij uitstek een live-beest. Wie hen ooit aan het werk zag, zal alvast beamen dat het moeilijk is om niet te bewegen, en de présence van frontman Biff Byford staat nog steeds als een huis.

http://www.saxon747.com

http://www.myspace.com/planetsaxon

Therion

Marquee 1 (17u30 – 18u25)

Ooit begon Therion als een death metalband, maar de doorbraak kwam er toen frontman Christofer Johnsson de nummers rijkelijk begon te arrangeren en de zang vooral in de handen van een klassiek te leggen. Therion live is dus een bijzondere mengeling van metalmuziek en klassiek, met vooral een hang naar epische grandeur. Hoeveel zangers Johnsson zal meebrengen op Graspop is een open vraag, maar dat er sfeer zal zijn, staat buiten kijf.

http://www.megatherion.com

http://www.myspace.com/therion

 

Aerosmith

Mainstage (23u15 – 00u45)

Jazeker, Aerosmith is een bende oude rockers, maar het staat buiten kijf dat wanneer de heren in bloedvorm zijn, de show in een waar spektakel ontplooit. Het is altijd een beetje afwachten dus, maar daar staat tegenover dat de band ondertussen zoveel geheide hits op het conto heeft, dat er voor ieder wel wat te vinden is. Hopelijk hebben ze deze keer een overdaad aan ballades thuis gelaten en hebben ze de die extra bluesy feel weer helemaal bij.

http://www.aerosmith.com

http://www.myspace.com/aerosmith

 

Zaterdag 26 Juni

 

3 Inches of Blood

Metal Dome (17u00 – 17u45)

Er zijn veel bands die de oude heavy metal met graagte bewonderen, en die bewondering ook uitdragen door middel van een band, maar er zijn slechts weinigen die dat met even veel overgave doen als 3 Inches of Blood. Daarnaast blijkt ook dat de heren in staat zijn om een sterk staaltje muziek te pennen dat aanstekelijk werkt en retro klinkt zonder te cliché te worden.

http://www.3inchesofblood.com

http://www.myspace.com/3iob

 

Fear Factory

Marquee 2 (17u50 – 18u40)

Fear Factory draait al lang mee, maar sinds de breuk met gitarist Dino Cazares was de band wat op een zijspoor geraakt. Niet dat de albums slecht waren, maar er ontbrak toch een vonk. Nu hebben Cazares en zanger Burton Bell de handen opnieuw in elkaar geslagen en het laatste wapenfeit 'Mechanize' is opnieuw een ware beuker. Nu nog zien of ze dit live ook kunnen waarmaken.

http://www.fearfactory.com

http://www.myspace.com/fearfactoryofficial

Fear Factory (Foto: Roadrunner Records)
Fear Factory (Foto: Roadrunner Records)

 

Paradise Lost

Marquee 1 (20u00 – 21u00)

Het Britse Paradise Lost heeft doorheen zijn carrière al veel stijlwisselingen gekend, maar nog nooit een slechte plaat uitgebracht. Maar ondertussen hebben de heren de cirkel afgemaakt, want hun laatste wapenfeit 'Faith Divides Us, Death Unites Us' is opnieuw een doomplaat van het zuiverste water. Niet alleen is dit hun voorlopig beste plaat, maar evenzeer een culminatie van alle invloeden die de heren door de jaren verzamelden.

http://www.paradiselost.co.uk

http://www.myspace.com/paradiselostuk

 

Channel Zero

Mainstage (21u05 – 22u20)

Het viel te verwachten dat na de reünie van de Belgische metaltrots Channel Zero de heren op Graspop zouden staan. Met reden uiteraard, want weinige bands zijn zo invloedrijk geweest op andere Belgische bands. Benieuwd of de heren de Graspopwei even hard in vuur en vlam kunnen zetten als de Ancienne Belgique eerder dit jaar.

http://www.channel-zero.be

http://www.myspace.com/chanzero

 

Zondag 27 Juni

 

Finntroll

Metal Dome (20u45 – 21u35)

Niet alleen hebben de heren van Finntroll zowat op hun eentje het folkmetalgenre groot gemaakt, ze blijven ook goede platen produceren. Op 'Nifelvind', hun laatste wapenfeit, verenigen de heren al hun beste elementen tot een groots geheel, waar meezingbaarheid, agressie en vrolijkheid netjes met elkaar in de mix worden gegooid. Live staat dit steevast garant voor een feestje, dus de metal Dome zal vast te klein zijn.

http://www.finntroll.net

http://www.myspace.com/officialfinntroll

 

DevilDriver

Marquee 2 (21u55 – 22u55)

DevilDriver, de band rond frontman Dez Fafara, is ondertussen een gevestigde waarde geworden op Graspop, maar dat weerhoudt de band er niet van om elke keer opnieuw een wild feestje te bouwen. Hun potige cocktail van brute melodieuze metal zorgt voor uitzinnige taferelen en er is weinig reden om te denken dat het deze keer anders zal zijn.

http://www.devildriver.com

http://www.myspace.com/devildriver

 

Bloodbath

Marquee 1 (19u40 – 20u40)

Wat ooit begon als een uit de hand gelopen grap na een dronken avondje uit, is ondertussen een puike deathmetalband met grootheden uit de Scandinavische scene. Wat valt er anders te zeggen over een band waar Mikael Akerfeldt (Opeth), Jonas Renkse (Katatonia), Anders Nyström (Katatonia) en Dan Swanö (legende tout court) deel van uitmaken? Hun registratie van de show op Wacken was al geweldig, nu kan iedereen ze in België aan het werk zien.

http://www.bloodbath.biz

http://www.myspace.com/bloodbathband

Bloodbath (Foto: bloodbath.biz)
Bloodbath (Foto: bloodbath.biz)

 

Killswitch Engage

Mainstage (18u35 – 19u35)

Deze Amerikaanse act, die een mooi voorbeeld is van hoe Europese invloeden gemengd met Amerikaanse een recept voor succes vormen, is ondertussen een internationale ster. Albums als 'The End of Heartache' rechtvaardigen die positie. Speltechniek, plezier en een ongebreidelde passie maken Killswitch een erg leuke band om live te zien. Nu maar hopen dat ze niet opnieuw moeten afzeggen.

http://www.killswitchengage.com

http://www.myspace.com/killswitchengage

Meer over Graspop


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.