Het Fred Hersch Trio is wellicht het meest technisch begaafde trio van het moment. De uitzonderlijke stilist Hersch heeft zich omgeven met de veelzijdige bassist Drew Gress en de jonge, maar nu al zeer geprezen drummer Nasheet Waits. De combinatie tussen de eerder ingetogen Hersch en de energieke ritmesectie brengt iets bijzonders in de wereld van het jazz trio. Het trio is vanouds namelijk de jazzvorm die het meest naar binnen gekeerd is. De sfeer is wat gelaten, de hoeken zijn niet zo scherp en de pianist kan rustig de tijd nemen om zijn compositie helemaal uit te diepen. Aan de ene kant is Hersch zo'n pianist, maar hij wordt geholpen, opgezweept misschien wel door de ingehouden explosiviteit van de bijzonder inventieve Gress en Waits. Het Fred Hersch Trio is daarom anders. Zij hebben de rust die bij een trio hoort, maar zij geven tegelijkertijd iets extra's. Iets dat misschien nog het beste met punch of pit omschreven kan worden.

Over de audio

'Rhythm Spirit' is in wezen een ietwat atypische Fred Hersch compositie. Waar hij normaal eerder ingetogen te werk gaat, valt Hersch hier vanaf het begin met de deur in huis. Het lijkt wel of hem iets van het hart moet, en wel meteen. Het thema is helder en duidelijk verwoord en wordt nog eens kracht bijgezet door de nog afwachtende, maar gedecideerde drums. Zoals altijd zoekt Waits een weg om het thema heen. Hij volgt natuurlijk de melodie van Hersch, maar hij doet meer, hij verkent als het ware de omgeving van die melodie, om op strategische momenten bij te springen waar nodig. Aan het eind van de introductie van het thema gebeurt dat bijvoorbeeld. De zoekende drums onderstrepen daar ineens het statement dat wordt gemaakt.

Dan begint de introspectie. het bijzondere is dat de piano, de bas en de drums eenzelfde beweging maken, zonder precies dezelfde weg te volgen. Hersch verkent eerst langzaam en daarna veel sneller de mogelijkheden binnen zijn compositie, nu eens vergezeld van een bijna klassieke ondersteuning van een bebop ritmesectie en dan weer eens schijnbaar totaal geïsoleerd nààst zijn ritmische ondersteuning. Maar steeds vinden de muzikanten elkaar weer terug, onverwacht, maar ook verwacht zoals bij het steeds krachtiger klinkende thema.

Meer over Fred Hersch Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.