Als een zakeditie van FES, de eclectische bigband van Peter Vermeersch, zo kan Franco Saint de Bakker nog het gemakkelijkst omschreven worden. Muziek waar het spel- en het luisterplezier met bakken op te scheppen is en waarbij geen enkele componist en geen enkele stijl veilig is. Met leden die hun sporen verdienden bij Dead Man Ray, Novastar, Flip Kowlier, Front 242, Traktor of Kiss My Jazz staat Franco Saint de Bakker met meer dan één been in de poptraditie. Toch slagen ze er in om het jazzelement met veel respect en stijl te integreren. Hier geen obligate saxofoonsolo om toch maar het jazzetiket te kunnen versieren, maar een duidelijk aanvoelen van de jazztraditie.
De band ontstond toen Elko Blijweert in 1999 begeleiders nodig had voor zijn eindexamen aan de Antwerpse Jazz Studio. Het klikte zo lekker dat ook na dit "optreden" werd verder gebouwd aan de band en het repertoire, dat zich nu uitstrekt van nummers van Duke Ellington, Benny Goodman en Django Reinhardt tot Sun Ra, Queens of the Stone Age en eigen composities. Een grootse zakeditie!

Over de audio

'Powerhouse' is een compositie van de Amerikaan Raymond Scott, bekend als elektronische instrumentenbouwer en als componist en geluidsleverancier voor o.a. animatie- en reclamefilmpjes. Het cartooneske aspect van dit nummer wordt door de musici van Franco Saint de Bakker goed uitgebuit, al wordt het bij hen nooit zomaar lollig. De hoempapiano en de slapstickachtige melodie worden samen gezet met een uiterst clean gitaargeluid dat aan Bill Frisell doet denken. Na iets meer een minuut marcheert de kleine trom binnen en volgt de rest van de groep al waggelend, waarna Frans Van Isacker een klassieke, onderkoelde saxsolo aflevert, bijgesprongen door enkele blazerstootjes die zo uit het bigbandrepertoire weggelopen zijn. Als afsluiter keert het cartoonmelodietje terug, waarna het met geen stokken meer uit het geheugen van de luisteraar te branden is.
Elko Blijweert (g, voc); Karel De Bakker (d); Frans Van Isacker (as); Thomas Sainderichin (cd); Sigrid Van Rosendaal (tp); Joris Caluwaerts (p, synth); Saar Van De Leest (kl); Rudy Trouvé (g, voc); Tim Van der Poel (voc); Wolf Eriksson (g)

Meer over Franco Saint de Bakker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.