Als er Othin Spake één ding niet verweten kan worden, dan is het dat de groep het resultaat zou zijn van zorgvuldige carrièreplanning. De samenwerking tussen drummer Teun Verbruggen (Jef Neve, FES, Pascal Schumacher, Alexi Tuomarila, VVG), keyboardspeler Jozef Dumoulin (Octurn, Jambangle, Erwin Vann, Lieven Venken) en Mauro Pawloski (dEUS en 1001 rond hemzelf bands) kwam namelijk tot stand als een grap. Zonder enige speciale ambitie werd er gejammed op een avond in Brusselse Archiduc, maar de muziekwereld bleek gevoel voor humor te hebben en Othin Spake belandde op Jazz Middelheim, in Petrol en op de Flanders Jazz Meeting in Brugge. In oktober 2006 verscheen een eerste album, 'The Ankh' op Rat Records, het label van Verbruggen en saxofonist Bruno Vansina.

Over de audio

De muziek op 'The Ankh' is van voor naar achter improvisatie. De tracks lopen naadloos in elkaar over en het merendeel werd opgenomen tijdens een concert in Petrol (2005), pas de derde keer dat Othin Spake als trio op de planken stond.
Dat sommige jazzliefhebbers deze 'Certified 31% Evil' niet meteen als jazz gelabeld willen zien, valt te begrijpen, maar het maakt het potje dat Dumoulin, Pawlowski en Verbruggen hier gaarkoken er niet minder dampend op. Meer dan op de meeste andere nummers van 'The Ankh' blijkt Verbruggen hier niet vies van een groove, maar de achtergrond van tot scherven gesprongen Fender Rhodes en elektrische gitaar wringen elke vorm van hip mee wiegen vakkundig de nek om. Vooral wanneer Pawlowski Verbruggen meesleurt in zijn val naar het uitfreaken, stijgt de temperatuur zienderogen. De repetitieve keyboardakkoorden (die na een tijdje permanent gaan moduleren) lijken even wat houvast te gaan geven, maar hebben uiteindelijk weinig vat op het grillige parcours van Verbruggen en Pawlowski.
De optelsom van alle energie en het lak aan genres, stijlen en conventies maakt van 'Certified 31% Evil' het meest explosieve nummer op 'The Ankh'.

Meer over Othin Spake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.