Als er Othin Spake één ding niet verweten kan worden, dan is het dat de groep het resultaat zou zijn van zorgvuldige carrièreplanning. De samenwerking tussen drummer Teun Verbruggen (Jef Neve, FES, Pascal Schumacher), keyboardspeler Jozef Dumoulin (Octurn, Mâäk's Spirit, Dré Pallemaerts) en Mauro Pawlowski (dEUS) kwam tot stand als een grap: zonder enige speciale ambitie werd er op een avond in Brusselse Archiduc gejammed. De muziekwereld bleek echter gevoel voor humor te hebben en Othin Spake belandde op de grote Belgische jazzfestivals (Jazz Middelheim, Motives Jazz Festival, Blue Note), in Petrol en een hele rist andere clubs, op de Flanders Jazz Meeting in Brugge en op North Sea Jazz.
In oktober 2006 verscheen een eerste album, 'The Ankh' op Rat Records, het label van Verbruggen en saxofonist Bruno Vansina. In mei 2008 kwam er met 'Child of Deception and Skill' een vervolg, al is vervolg misschien niet het juiste woord. De opnames van de tweede plaat dateren immers uit dezelfde periode als die van 'The Ankh'. Het materiaal van 'Child of Deception and Skill' werd opgenomen in 2005 in het Depot 214 tijdens de tweede samenkomst van het trio onder de vlag Othin Spake.
Een volgende cd staat gepland voor 2009.

Over de audio

Bij aanvang van 'Warped Dreamer' (dat rechtsreeks voortvloeit uit de vorige track) hebben Verbruggen, Pawlowski en Dumoulin elk hun eigen plaats en sound gevonden om die gedurende meer zes minuten te behouden. Onderaan ontspint de Fender Rhodes akkoorden die tegelijkertijd herkenbaar en buitenaards klinken. Door de onregelmatige ritmes houdt Dumoulin de spanningsboog de hele track gespannen. Daarboven komt Pawlowski geregeld in beeld met verwrongen gitaargolven: dissonant en afbuigend qua toonhoogte wordt het geluid uitgerekt en gecomprimeerd, waardoor vormvastheid geen kans krijgt. Drummer Teun Verbruggen is aanvankelijk eerder bescheiden aanwezig, maar wanneer hij een vaste groove gevonden heeft, wringt hij zich meer en meer op de voorgrond. In deze actie sleurt hij zijn kompanen mee, waarbij vooral Pawlowski's gitaar parallel evolueert en meer noise-achtige regionen opzoekt.
Tot een spetterende climax laten de drie het (weer) niet komen, want voor het zover is, wordt er teruggeschakeld, waarmee het pad geëffend wordt voor de volgende track die naadloos uit 'Warped Dreamer' zal ontstaan.

Meer over Othin Spake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.