Een cd met opera-aria's van Mozart kan in 2006 bezwaarlijk een originele vondst genoemd worden. Daarom het maar promoten als de eerste samenwerking van mezzo Magdalena Kožena en dirigent Sir Simon Rattle – overigens ook in het échte leven partners – moet Deutsche Grammophon gedacht hebben. Wat daar ook van zij: de aandachtige luisteraar ontdekt op dit album een warme, flexibele stem voor wie Mozart absoluut geen geheimen heeft.

Of het nu gaat om de vertederende eenvoud van 'Voi che Sapete' (uit 'Le Nozze di Figaro') of om een aria vol verscheurende passie zoals 'Per pietà' (uit 'Cosi fan Tutte'), Kožena's stem ontroert onmiddellijk. Haar warme, expressieve stem stelt ze steeds ten dienste van de tekst en de emotionele inhoud, waardoor ze over de ganse cd een indrukwekkend kleurenpalet kan tentoonspreiden. Nu eens laat ze zich heen en weer slingeren in de complexe gevoelswereld van 'Padre, Germani' – een scène uit 'Idomeneo' waarin vooral tijdens het recitatief Mozarts harmonische rijkdom naar boven komt, dan weer vertolkt ze vol humor de slinkse wijsheden van 'In Uomini, in Soldati, Despina's aria uit 'Cosi fan Tutte'. Noch het lyrische werk, noch de grote coloraturen – de technische volmaaktheid van 'Non Piu di Fiori' is verbluffend, schijnen haar te deren. Haar partner (in life en crime) Sir Simon Rattle zorgt voor zeer levendige en expressieve orkestbegeleiding, al verkijkt hij zich af en toe op te kleine details waardoor de grote spanningsbogen soms verloren gaan. Daar waar Rattle wel de perfecte sfeer schept, verstoort de cameo van Jos van Immerseel het evenwicht. De lange scène 'Ch'io mi Scordi di Te' vraagt een enorme rijkdom aan emoties en een uiterst verfijnd gevoel voor spanning en lyriek. Daarover beschikt van Immerseel, wiens pianoforte wel érg kort klinkt, jammer genoeg niet. Gelukkig is er nog Kožena, die elke zin in het recitatief betekenis geeft, en in de aria door merg en been gaat met haar loepzuivere, doordringende stem.

Vooral dankzij de meeslepende en intelligente interpretaties van Kožena is dit een wondermooie cd. Ze behoort zonder twijfel tot de boeiendste zangeressen van het moment.

Meer over Wolfgang Amadeus Mozart


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.