Amper 24 was de Nederlandse pianist Michiel Braam toen hij in 1986 de13-koppige Bik Bent Braam formeerde. Naar eigen zeggen snel verveeld en opgezadeld met een serieuze argwaan tegenover autoriteit, werd het orkest een uniek ensemble waarin de individuele muzikanten veel zeggingschap kregen. Hun inbreng ging verder dan het spelen van solo’s of het feit dat Braam de muziek voor het orkest schreef met de muzikanten in het achterhoofd.

Het eerste album ‘Howdy’ verscheen in 1992, later gevolgd door ‘Het XYZ der Bik Bent Braam’,  ‘Zwart Wit’, ‘13’ (de enige release met muziek die niet van de hand van Braam zelf is), ‘Bik Bent Braam Goes Bonzai’, ‘Growing Pains’ en ‘Extremen’.

Opmerkelijk voor de Bik Bent Braam is dat zes van de muzikanten die op ‘Howdy’ meespeelden nog steeds deel uitmaken van de band. Bekende figuren die in het orkest te horen zijn of waren, zijn Frank Gratkowski, Wilbert de Joode, Michael Vatcher, Wolter Wierbos, Eric Vloeimans, Angelo Verploegen en Jarmo Hoogendijk.

Over de audio

‘Cosmic Microwave Background Radiation’ is een muzikaal kleinood uit het programmaSerendipities’. Het stuk laat horen hoe Braam zijn muziek als vanzelfsprekend laat overgaan van vrije improvisatie naar gemoedelijke swing met hier en daar nog een verraderlijke, onvoorspelbare uithaal. Verbale tussenkomsten van de orkestleden komen naast een van dempereffecten zwangere trompetsolo te staan en de andere blazers schuiven af en aan alsof er niemand is die ze aan de leiband houdt.  

 ‘Cosmic Microwave Background Radiation’ werd opgenomen in de Loft in Keulen op 14 april 2010 en is niet in de handel verkrijgbaar. De uitvoerders zijn Michiel Braam (piano), Wilbert de Joode (contrabas), Michael Vatcher (slagwerk), Peter van Bergen, Frans Vermeerssen, Frank Gratkowski, Jan Willem van der Ham, Bart van der Putten (rieten), Peter Haex en Carl Ludwig Hübsch (tuba’s), Eric Boeren en Angelo Verploegen (cornet en trompet) en Wolter Wierbos (trombone).

Meer over Bik Bent Braam


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.