In Frankrijk is een lied een chanson en een straatzanger een troubadour. In Frankrijk is de taal een gevoelswapen, een accent een troef in plaats van een gebrek en een ballade cultureel erfgoed. Vandaar dat Putumayo graag nog eens licht werpt op dit uniek folkloregegeven. 'Accoustic France' is dan ook een plaat die bulkt van emoties, intimiteit en 'joie de vivre'.

Een eenvoudige opgave is het niet, een overzicht te maken rond het thema 'Accoustic France'. Putumayo tracht door het bos dan ook de bomen niet te ontdekken, maar gaat een geheel eigen richting uit waar geen Brel, Clerc of Dutronc aan te pas komen. Dat laatste valt nog enigszins te nuanceren, want zoon Thomas Dutronc brengt een aan Django Reinhardt ontleende zigeunerballade 'J' Suis pas d'Ici' ten beste. Opener 'Assedic' van Les Escrocs is de oudste bijdrage aan deze verzamelaar (1994), een maatschappijkritische bossanova die jarenlang het Parijse radiolandschap teisterde. Verder betreft het vooral hedendaagse sterren of opkomende artiesten, die wel teruggrijpen naar traditionele stijlen en vormen van chansonschrijven. Opvallend is daarnaast een bijdrage van (ex-)topmodel Carla Bruni, vrouw van Nicolas Sarkozi en ex-verloofde van onder andere Mick Jagger, Kevin Costner en Eric Clapton. Haar 'Raphaël', een ode aan filosoof Raphaël Enthoven –vader van haar zoon – is een heerlijk stukje sensuele bluespop. Toch moet gezegd: ondanks enkele inhoudelijk interessante dingen, blijft deze Putumayo-cd nogal aan de oppervlakte. Een te uniform, intiem murmelend sfeertje domineert quasi alle twaalf de bijdragen waardoor subtiele schoonheidsaccentjes vervagen. Het mooie contrast tussen het opgewekte, zomerse 'Sombre Con' (Rosi) en zijn uiterst bitsige tekstuele lading of het heerlijke bruine kroeggevoel dat Gérard Pitiot oproept, dreigt wat te verdwijnen omdat beiden achteraan de nogal moeilijke plaat zijn geschoven.

Als pure sfeermaker voldoet deze Putumayo-verzamelaar iets minder dan zijn soortgenoten. Zoals bij de meeste liedjes, draait het ook bij deze chansons om zijn vaak spitsvondige tekstuele inhoud. Aangezien die teksten zoals altijd in het boekje hebben moeten plaatsmaken voor een interessant stukje biografie en muzikale omschrijving, is de beste voorbereiding voor deze cd dan ook een intense taalcursus. Deze al te specifieke compilatie is dus eerder een aanrader voor Franstaligen, Franse cultuur-o-fielen of mensen die op een leuke manier de liefdadigheidsorganisatie 'Le Chain d'Espoir' willen ondersteunen.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.