Québec viert 400 jaar geschiedenis, culturele ontmoetingen en sociale expansie en dat is natuurlijk niet min. Toch is deze erg bloeiende en florerende Canadese wereldstad nog relatief onbekend bij het grote publiek. Putumayo draagt daarom zijn steentje bij tot de festiviteiten door een mooie verzamelaar uit te brengen en een licht te werpen op de Frans-Indiaans getinte, traditionele muziek die er leeft. Naast een opgewektheid die niet meteen aan het soms erg barre Canadese klimaat zou toegeschreven worden, blijkt de klassieke gitaarchanson er nog erg populair te zijn, wat ook op deze verzamelaar erg intense en mooie sporen nalaat.

Met de opgeklommen straatzanger Mathieu Mathieu als opener vangt deze cd in majeur aan. Zijn chanson op akoestische gitaar krijgt dankzij een frivool riedeltje op klarinet een perfect zomers karakter en lijkt zo weggelopen uit de Putumayo Kids-reeks. Al even karakteristiek is een tropisch reggaemoment waarbij de zwoele, hoge stem van Star Academy-winnares Annie Villeneuve een mooie aanvulling vormt op de eerder sobere instrumentale inkleding. Vlak erna knipoogt Chloé Sainte-Marie met haar zoete, lieflijke vrouwenpopmuziek met een theatrale uitstraling richting landgenoten Cirque du Soleil, in wiens show deze 'Brûlots' niet zou misstaan. Marie-Annick Lépine, frontvrouw van de populaire folkband Les Cowboys Fringants, vervolledigt het rijtje van aangename vrouwelijke bijdragen op deze plaat. Dankzij een gezapig, hobbelend ritme en een wederom op akoestische gitaar gestoelde inkleding komt Lépines uiterst sensuele stem op 'Au Chalet' mooi uit de verf. Ook de heren laten zich hier van hun beste kant zien. Zo eert Inuit Florent Vollant zijn Indiaanse roots met een zachtaardig, Montagnisch gezongen 'Nitshiuenan' via een subtiel bluesgitaarspel en een handenklappend bossanovaritme. Het zeskoppige Polémil Bazar opent in 'Les Viscères' dan weer erg sfeervol met een samenspel van klarinet, warme zang en zachte gitaarriffs, maar mondt uit in een wervelstorm van straatmuziek met sax, potten-en-pannendrum en nogal onstuimige steminvulling. Wanneer het traditionele kwartet 'Le Vent du Nord' met een middeleeuws aandoende folkloresong (met vedel, harmonica...) 'Vive l'Amour' afsluit, is het plaatje netjes rond. Deze slogan zit immers doorheen heel 'Putumayo Presents Québec' als een mooie muzikale draad verweven.

Hoewel na 400 jaar Québec sprake is van een grote culturele diversiteit, spreekt uit deze prima verzamelaar toch een mooie homogeniteit. Wortels uit een Franse kolonisatie zijn duidelijk aanwezig, maar worden hier verwerkt in een heerlijk intiem en optimistisch kader. Wie nog op zoek was naar een originele vakantiebestemming, heeft er dus een leuk idee bij. De grote massa moet het maar stellen met deze aangename cd, waarvan 1% van de totaalopbrengst naar het muziekeducatief jongeren- en kansarmeninitiatief Jeunes Musiciens du Monde gaat.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.