De maag draait alweer om: een zoveelste verzamelaar die zich verkoopt met de term "lounge". In 99% van de gevallen staat dat immers synoniem voor muzikale zwakzinnigheid en uiterst goedkope elektronische loomheid die veeleer enerveert dan relaxeert. Godzijdank valt deze plaat van de non-profit organisatie Putumayo onder die ene resterende percent te categoriseren. Spijtig van de terminologie dus.
Deze wereldwijd vertakte organisatie is immers eens diep in het artiesten-aanbod gedoken en heeft van over alle continenten wat aangename dingen bij mekaar gesmeten. Veel Midden Oosterse klanken en zangen, Afrikaanse ritmen en Westerse elektronica sieren deze verzamelaar. Wat hem echter verheft boven de honderden andere etnische dansplaten, is dat het elektronische gegeven (op enkele beats na) stevig naar achteren geschoven is. Voornamelijk de echte rootselementen mogen primeren. Zo laat de Iranees Shiraz zijn gedetailleerd tokkelwerk op de openingstrack fijn balanceren met de zweverige triphop ritmen van Ramin Sakurai. De Klezmer-achtige accordeondans van Nabiha Yarbeck die erop volgt is veel minder digitaal gemanipuleerd en siert daardoor meer in haar authenticiteit. Elk van deze 12 nummers brengt met een eigen traditie telkens de zon in huis. De "sahara" primeert gelukkig boven de "lounge". Arabisch klinkende, zweverige stemmen zijn doorheen de plaat dan ook prominent aanwezig. Enkel de 2 gemixte nummers van Dahmane El Harrachi en Mohammed Mournir zijn overduidelijk hedendaagse elektronicaproducten die echter met het juiste gevoel bewerkt zijn en met hun toch vrij authentieke uitstraling in deze wereldreis passen. Een extra prijs mag gerust uitgereikt worden aan Yasser Habeeb, die met zijn krachtig vibrerende stem een prachtige bezwering lijkt uit te voeren.
Al bij al is deze verzamelaar een heerlijk stukje exotica dat de smaak van verse muntthee in een woestijntentje op een gloeiend hete zomerdag oproept. Mee wegzweven is de boodschap.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.