Putumayo verlegt grenzen. Dit kwaliteitsvolle label presenteert steevast verzamelaars die in het teken staan van een universeel globalisme en algehele gelijkwaardigheid. Deze keer zijn 12 bekende reggaegrootheden onder Putumayo's vlag verzameld, waarbij enkel de Jamaicaanse afvaardiging opvallend genoeg achterwege is gelaten.
Een vreemde verzameling van wereldwijde klanken is het dus geworden. Zo presenteert Apache Indian etnische triphop met veel Indische Brahma gezangen. Alpha Blondy wordt dan weer terecht geëerd voor zijn melodieuze, Afrikaanse anti-apartheidsreggae. De term "rootsreggae" krijgt op deze manier plots een andere (lees: ruimere) invulling. Algerije, Nigerië, Brazilië, Frans Guana, ... alle warme windstreken blijken een uitstekende eigen rastadelegatie te hebben. Wat Afrikaanse varianten zoals Majek Fasheks 'African Unity' kenmerkt, zijn het erg opgewekte karakter, de korte, nasale zangen en de frisse melodietjes die deze muziek vergelukzaligen. Arabische sterren gebruiken dan weer meer meeslepend gezang en teren gemakkelijker op de trancematige ritmen en de bezwerende bas van de muziek. Maria de Barros laat, op de dubbende bas en wat percussie na, zelfs geen spaander van het oorspronkelijke reggaegevoel heel, maar kleedt haar 'Riberonzinha' aan met Spaanse gitaar, een soulvolle mondharmonica en Afrikaanse zang. Zo worden horizonten ruim verkend. Weinig verhullende titels als 'Lalogo', 'Rawagu' of 'O Si Keka' maken de wereldreis helemaal compleet.
Het is Putumayo weer aardig gelukt om verschillende culturen te harmoniseren. De kwaliteit en originaliteit van deze 'World Reggae' verzamelaar maakt hem alvast verplichte kost voor al wie niet kan wachten tot de volgende lading wereld rootsfestivals van komende zomer.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.