Samba, son, merengue ... de genregrenzen tussen deze tropische muziek zijn niet altijd even duidelijk. Salsa blijft echter de meest uptempo variant, heeft zijn oorsprong in Latijns Amerika en blijkt ook in dansshows, op televisieprogramma's en in scholen het meest populair van allemaal is. Salsa - het Spaanse woord voor saus - duidt op een pittige, pikante toevoeging, wat perfect past bij de energieke, bezwete feesten waarin deze muziek thuishoort. De stijl zelf blijkt het echter een verzamelnaam van verschillende subgenres met Cubaanse of Puertoricaanse wortels in de jaren '60. Daar waar grenzen en stijlen vervagen, tracht Putumayo duidelijkheid te verschaffen. '¡Salsa!' is dan ook een erg vlotte, exotische zomerplaat waarin trompetjes, conga's en passionele charmezangers de tropische vlag zwaaien.

Het basisritme van de salsa ontstaat dus op de conga, die met afwisselend gedempte en open aanslagen een heupwiegend vraag-en-antwoordspel speelt. Dit spel wordt ook vaak door andere elementen overgenomen: voorzang en achtergrondkoor, trombone en blazerssectie... Door toevoeging van piano, vingervlugge gitaar en tal van percussie-instrumenten ontstaat een groepsspirit die muzikaal steeds vuriger wordt. Zo zorgt New Yorker Eddi Palmieri, één der groten in de salsawereld, voor heus vuurwerk op zijn piano in een eindeloos doorrollend, heerlijk vlot 'Sujétate le Lengua'. Cheo Feliciano laat dan weer een heel andere kant horen in de traditionele, door het Orquesta Aragón gedragen chaganga 'Son al Son' waarbij fluit en strijkers de smaakmakers zijn. Son Boricua kruidt met klokkenspel en Cubaanse ster Chico Alvarez slaat een brug naar de iets rustigere rumba met zijn meer dan dertig jaar oude 'Rumba en el Solar'. De grootste award voor multiculturele en dus ook muzikale crossover is hier echter voor de uitgeweken Ricardo Lemvo die een haast onopvallende brug slaat tussen twee continenten.

Aan grootmeesters en muzikale fijnproeverij is er geen gebrek op deze nieuwe Putumayo-verzamelaar. Toch ontbreekt hier dat tikkeltje extra. Het goede doel is er (een deel van de opbrengst gaat naar de Pan American Health and Education Federation), de juiste timing is er (uitgave net voor de zomer) en de diversiteit tussen jong en oud, nieuw en traditioneel is gerespecteerd. Maar '¡Salsa!' blijft nu eenmaal nukkig vasthouden aan steeds datzelfde basisritme dat enkel dansend kan blijven beklijven. Verder zit alles ook netjes in een strak keurslijfje en is geen ruimte gegeven aan de vaak extatische, langdurige muzikale schouwspelen die voltallige salsabands live weten te vertolken. Leuk klinkt het allemaal natuurlijk wel, maar een echte uitnodiging tot dit genre of een aparte benadering ervan is er ditmaal helaas niet bij.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.