Het zijn meestal de kleinere initiatieven die de dynamiek binnen bepaalde genres gaande houden. In Gent is er de laatste jaren dankzij talloze nieuwe, kleine concertlocaties en onafhankelijke labels een levendig jazzcircuit ontstaan dat tijdens de lente- en zomermaanden wordt aangevuld met enkele festivalletjes zoals Jazz Sur l'Herbe, dat zich richt op avontuurlijke jazz en vrije improvisatie. Voor het derde jaar op rij slaan Chopstick en El Negocito de handen in mekaar voor de organisatie van dit gratis festival. Ondanks een beperkt budget oogt de affiche weer veelbelovend met naast een bont gezelschap van Belgische en Europese musici, een heuse improvisatiemarathon van tien (!) uren waaraan twintig muzikanten zullen deelnemen.

 

In de kiosk van het Citadelpark is er tussen 13 en 16 mei vooral plaats voor de vrije vogels. Er is tegelijkertijd ook een opvallende vertegenwoordiging van de jonge garde avontuurlijke jazzmusici, die zich voor de gelegenheid hebben laten verleiden tot een “gras”project. Eén van die figuren is drummer Lander Gyselinck, die met drie andere muzikanten langskomt onder de naam Opgejaagd Wild, een internationaal gezelschap gelinkt aan de improvisatieklassen van Kris Defoort op het conservatorium van Brussel. Ook van de partij is de Waalse saxofonist Jordi Grognard, die sinds kort deel uitmaakt van de Gentse groep Moker. Op het festival heeft hij voor de gelegenheid toetsenist Matteo Carrus, bassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman opgetrommeld voor Jordi's Grass Four. Een andere geheimzinnige naam is die van de Cumrats, een trio dat onder leiding staat van Andrew ‘Chi’ Claes, met voorts Bram Weijters en Frederik Meulyzer, die elkaar kennen van in Hamster Axis of the One Click Panther.


Het duo Tatsuhisa Yamamoto / Giovanni Di Domenico is ongetwijfeld een blikvanger op de affiche. De Italiaanse toetsenist Giovanni Di Domenico heeft zich na talloze omzwervingen in Brussel gevestigd en werkt zich gestaag in de kijker. Samen met de Japanse drummer Tatsuhisa Yamamoto verzorgt hij tijdens Jazz Sur l’Herbe een duoconcert op vrijdag 14 mei. De twee hebben trouwens zopas een album opgenomen met de Noorse trompettist Arve Henriksen, dat dit jaar nog verschijnt. Achter The Bird, The Fish and The Ball gaat niemand minder dan zangeres/vocaliste Lynn Cassiers schuil, die het voor de gelegenheid alleen doet. Een andere opmerkelijke band is het Gentse improjazzrocktrio BackBack, dat op het festival een thuismatch speelt, met bovendien een gloednieuwe plaat onder de arm.

Giovanni Di Domenico
Giovanni Di Domenico

 

Wat er van De Grote Gras Impro Marathon mag verwacht worden is nog onduidelijk, maar het typeert deze editie van Jazz Sur l’Herbe, die bol staat van onuitgegeven combinaties en die de muzikale vrijheid met overtuiging predikt. Twintig muzikanten zullen de revue passeren tijdens een tien uur lange improvisatiesessie, die een Indische start zal kennen dankzij het duo Sandip Banerjee en Bert Cornelis. Het Rode Kruis staat alvast klaar langs het parcours om eventuele slachtoffers op te vangen. De laatste dag is gereserveerd voor Bart Maris met P’tit Cons, dat naast de trompettist bestaat uit percussionist Roel Poriau en trombonist Stefaan Blancke. Het repertoire, dat gebaseerd is op dat van de grote fanfares, werd door het trio herdacht voor een minimale bezetting van slagwerk en twee blazers. Daarnaast zal Maris ook optreden met leerlingen van muziekhuis Goeste Majeur tijdens Goeste Majeur ‘Trompetten’. Een internationaal trio sluit het festival vervolgens af. Twee Scandinavische dames en een Zwitserse drummer vormen het trio The Caribous, wiens muziek wordt gekleurd door ijle vocals, Fender Rhodes, drums en een hoop effecten

Bart Maris (© Cees van de Ven)
Bart Maris (© Cees van de Ven)

 

De vier concertdagen beginnen steevast om 12u ’s middags. Meer gedetailleerde info over de geplande concerten zijn te vinden op de website. Toegang tot het festival is gratis!

Meer over Jazz Sur l'Herbe 2010


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.