Na enkele jaren afwezigheid zijn de Rat Events terug met acht DIY concertavonden waarop Belgische en Nederlandse muzikanten een podium krijgen, naast buitenlandse collega’s die hier vaak (te) weinig te horen zijn.

Samensteller Teun Verbruggen, tevens drijvende kracht achter het Rat Records-label, mag dan vooral bekend zijn als drummer van het Jef Neve Trio en FES, met eigen projecten als Chaos of the Haunted Spire en Othin Spake laat hij een heel ander geluid horen: radicale vrije improvisatie en noise, vaak met enkele scheuten abstracte elektronica. Het is deze zich weinig aan grenzen storende gedaante die hij ook tijdens een reeks concerten in oktober en november als curator en uitvoerder laat horen.

Een eerste lichting concerten brengt de Rat Events in oktober op de podia van Recyclart (12/10), Vrijstaat O. (13/10), De Kreun (16/10) en Paradox (17/10) die elk een andere affiche aanbieden. Die hard fans kunnen dus de hele tour mee afleggen en luisteraars met minder tijd zullen keuzes moeten maken.

Lyenn
Lyenn
Het programma bestaat doorgaans uit bands in vaste formatie en nieuwe samenwerkingen. Voor de Rat Events in Recyclart en Vrijstaat O. springt vooral de samenwerking tussen de Belgische singer-songwriter Lyenn en de Amerikaanse vocaliste Shelley Hirsch in het oog, een combinatie die speciaal voor deze concerten op poten werd gezet. Lyenn (Fred Jacques) kwam enkele jaren geleden op de proppen met ‘The Jollity of My Boon Companion’, een album vol spookachtige folkpop en –rock waarvoor hij de hulp kreeg van onder andere gitarist Marc Ribot en bassist Shahzad Ismaily, maar is de laatste maanden vooral te horen als bassist van Dans Dans, waarmee hij ook later tijdens de Rat Events opduikt. Shelley Hirsch van haar kant werkt vaak solo of in kleinere bezettingen, niet zelden met de fine fleur van de internationale improvisatiescène. In haar eigen projecten worden de grenzen tussen zingen en vertellen, theater en concert afgetast en overschreden. Het is dus moeilijk te voorspellen welke richting haar duo met Lyenn op zal gaan.

In Brussel delen Lyenn en Hirsch de affiche met het explosieve en hyperproductieve Talibam! (meer dan twintig albums op nog geen tien jaar tijd) van drummer Kevin Shea (Mostly Other People do the Killing) en Matt Mottel (elektronica en stem) en het dubbele duo Going van Pak Yan Lau en Giovanni Di Domenico op keyboards en elektronica en percussionisten João Lobo Antunes en Mathieu Calleja.

Sanne van Hel
Sanne van Hel
Voor het optreden in Vrijstaat O. worden Leynn en Hirsch vervoegd door een nieuw trio van saxofonist Jeroen van Herzeele, Fender Rhodes-specialist Jozef Dumoulin en Teun Verbruggen himself en een driemanschap van Sanne van Hek, Shahzad Ismaily en Onno Govaerts. Van Hek is voor trouwe Rat-fans geen onbekende. Ze was met haar Black Napkins enkele jaren geleden reeds te gast op de Rat Events en bracht met diezelfde band ook een album uit op het Rat-label. De technisch meest begaafde trompettiste is ze zeker niet te noemen, maar deze beperking weet ze bij momenten wel te compenseren door een heel eenvoudige, klankgerichte en effectieve aanpak, waardoor ze van haar potentiële zwakte een sterkte kan maken. Ismaily is een gediplomeerd biochemicus, maar is muzikaal beter bekend als muzikant aan de zijde van (jawel) Lyenn en Shelley Hirsch, maar tevens Lou Reed, Tom Waits en Nels Cline. Drummer Onno Govaerts wordt door sommigen omschreven als het grootste drumtalent van Nederland en speelt onder andere bij Cactus Truck de decibelmeter schaamteloos in het rood. Het is dan ook afwachten hoe hij zijn energie gaat kanaliseren naast de doorgaans meer verfijnde van Hek.

Het trio van Hek, Ismaily, Govaerts is tevens te horen op de concerten in Kortrijk en Tilburg. In Nederland deelt de groep het podium met Chaos of the Haunted Spire, het psychedelische elektro-akoestische duo van Rat-opperhoofd Teun Verbruggen en saxofonist-elektroneut Andrew Claes. In De Kreun wordt deze double bill uitgebreid tot een driedelig programma met een optreden van het in alternatieve middens sterk gehypete Dans Dans. Bert Dockx (Flying Horseman), Steven Cassiers (Dez Mona) en Lyenn scheuren hier langs vrije improvisatie en ‘60s rock met een repertoire dat varieert van composities van Sun Ra tot stukken van Wannes Van De Velde. Een totaal gebrek aan grenzen en schotten dat naadloos in de filosofie van de Rat Events past.

Meer over Rat Events - Oktober 2012


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.