Naar goede gewoonte valt het Gent Jazz Festival ook dit jaar weer uiteen in twee afzonderlijke luiken. De eerste week staat zuivere jazz en avant-garde op de planken, met jong en oud talent verenigd. De tweede week serveert Gent Jazz een cocktail van jazz, fusion, rock en pop, vooral met de bedoeling om jong, onvertrouwd volk naar de site te laten afzakken. Afgaande op het programma kan de muziekliefhebber nu al één ding met zekerheid zeggen: het wordt een uitzonderlijke editie met ontzettend veel schoon volk op de affiche.

Het begint stilaan tot een traditie uit te groeien dat voor elke festivaldag jong talent het podium mag betreden. Ook dit jaar zullen dus veel nieuwe groepen hun kunnen komen tonen, met als inzet een plaatsje op het grote festivalpodium het jaar nadien. Op woensdag 7 juli mag niemand minder dan De Beren Gieren het festival openen, de talentvolle groep die vorig jaar het concours Jong Jazztalent Gent gewonnen heeft.

Daarna presenteert de familie de Cauter, geen onbekenden in het Gentse, hun ode aan Django Reinhardt. Onder het motto DjanGO! 100 Years Django Reinhardt - A Tribute speelt heel wat Django-minnend volk die avond de pannen van het dak, om de gypsy-jazz (hoewel de fans vloeken op die naam) een avond te laten herleven. De zoete popdiva Norah Jones mag met de luisteraar de late uurtjes induiken. Met haar zoetgevooisde engelenstem en haar sympathieke verschijning komt ze haar nieuwe, fel bejubelde album 'The Fall' voorstellen. Rode oortjes verzekerd!

Donderdag, dag der Groten
Dit jaar pakte het Nederlandse North Sea Jazz Festival uit met Ornette Coleman

Ornette Coleman, op 8 juli in Gent
Ornette Coleman, op 8 juli in Gent
 als "artist in residence", maar ook de organisatoren van Gent Jazz hebben de levende legende weten te strikken. Na zijn onvergetelijke passage op Jazz Middelheim enkele jaren geleden, komt het 80-jarige avant-garde-icoon die krachttoer nog eens overdoen in Gent.

Diezelfde dag staat ook het trio van Greg Houben op het programma, een trompettist met gemengde roots. Houben heeft een zachte, sonore klank, maar kan zijn trompet ook werkelijk laten scheuren. Een intense opener is kortom verzekerd.

Daarna is het de beurt aan zanger-performer Kurt Elling, die met een album vol muzikale odes aan Johnny Hartman en John Coltrane (die samen overigens een subliem album opnamen begin jaren '60) zichzelf definitief op de kaart zette. Wat het concert precies zal geven, valt af te wachten, maar de vorige passage van Elling op Gent Jazz liet het publiek in ieder geval in een milde verrukking achter. Daarna, en dat is nieuw op het festival, worden de SABAM Jazz Awards uitgereikt.

En vlak voor de passage van het Ornette Coleman kwartet mogen Pierre Vaiana (sax), Salvatore Bonafede (piano) en Manolo Cabras (bas) hun ding komen doen. Wat het gelegenheidstrio precies zal presenteren, is nog niet helemaal duidelijk, maar de drie muzikanten staan garant voor een energetisch en geïnspireerd concert waar de vonken vanaf zullen vliegen.

Piano op vrijdag
Al dan niet bewust staat vrijdag 9 juli in het teken van de piano. De Gentse Christian Mendoza komt zijn gloednieuwe groep voorstellen, waarna het Vijay Iyer Trio

Het Vijay Iyer Trio op vrijdag
Het Vijay Iyer Trio op vrijdag
zijn geweldige cd 'Historicity' presenteert. Het trio zwalpt en swingt in zowel eigen composities als energetische bewerkingen van hiphopnummers. Een niet te missen klassebak, die volgend jaar ook deSingel aandoet als componist van hedendaags klassiek werk.

Tot slot mag Chick Corea zijn Freedom Band komen voorstellen, een band waar internationaal met de nodige lof over wordt gesproken. Corea is een figuur die zich niet laat wegdenken uit het verleden van de jazz, en ook Kenny Garrett , Christian McBride en Roy Haynes zijn niet zomaar wat onbekende vogels.

Legendes in het weekend
Op zaterdag 10 juli mag gitarist Julian Lage de festivaldag openen. Als gitarist nam hij doorheen zijn opleiding alle stijlen in zich op, van ruige jazz tot zoet klassiek, om die vervolgens in geheel eigen stijl te presenteren met zijn stevige combo. Daarna komt fusionlegende Stanley Clarke langs met zijn kwartet. Deze artiest gaat al jaren mee op de jazzscène, en verbaast jaar na jaar met telkens andere samenwerkingen die een nieuwe sound opleveren. Zijn 'special guest' op Gent Jazz is de Japanse pianiste Hiromi, die zowel heel lyrisch als ontzettend hoekig voor de dag kan komen.

's Avonds laat is Toots Thielemans

Toots mag niet ontbreken...
Toots mag niet ontbreken...
te gast, die met een vooralsnog onbekend project de weide in een zalige verwondering zal achterlaten. Gelijk wie Toots meebrengt, altijd is het feest wanneer hij op de Belgische podia staat.

De zondag begint met het radioKUKAorkest, een veelbelovend project van onder andere Tom Wauters, Kristof Roseeuw en jazz-cellist Lode Vercampt. Daarna is Jungle Boldie aan de beurt, een Nederlands trio dat de tent zal doen sidderen en doen beven. De groep speelde onder andere met David Murray en Pat Metheny samen, als proeve van hun talent. Voor het grote geweld mag Odean Pope Gent komen beroeren met een ware all-star-band. Zijn soulvolle geluid en de grote namen uit zijn band, doen al bij voorbaat een geweldig concert vermoeden.

De dag wordt bovendien besloten door niemand minder dan Pat Metheny, zowat de allerbekendste der levende jazzgitaristen. Na een wispelturige carrière en onder meer een platencontract bij ECM, presenteert hij op Gent Jazz een nieuw kwartet waarmee hij Europa rond reist onder het motto 'The Songbook Tour'. Dat belooft!

Tweede luik mikt breed
Op donderdag 15 juli gaat het tweede luik van start, met als eerste naam de Braziliaanse Cibelle. Zij was reeds te gast op andere festivals in ons land de laatste jaren, en musiceerde intussen een stevige reputatie bij elkaar. De fadozangeres Mariza is daarna aan de beurt. Hoewel geen naam die meteen belletjes doet rinkelen, is Mariza volgens de programmatoren de koningin van de Portugese Fado. Een belevenis, kortom.

Diezelfde avond mag Gilberto Gil het podium beklimmen, zowat de bekendste vertegenwoordiger van de Braziliaanse muziek. Met meer dan 50 albums op zijn naam, en tal van onderscheidingen (zoals Grammy's), heeft Gent Jazz de hoofdvogel geschoten. Hij brengt een uitgebreid ensemble mee dat de tent, al was het maar voor even, in lichterlaaie komt zetten.

In de naam van de elektro
Vrijdag 16 juli mogen twee wereldberoemde groepen het podium overmeesteren. Eerst is er echter Vive Le Jazz, het jazzy uitstapje van de muzikanten van Vive la Fête. Niemand weet waaraan zich te verwachten, maar aan het talent van de groep twijfelt al lang niemand meer. Dan is het de beurt aan The Cinematic Orchestra, de formidabele Britse formatie die pittoreske jazz maakt met een sterk filmische inslag. Om het jaar komt de groep met een nieuw album op de proppen, maar ze live aan het werk zien in Gent is een unicum.

Daarna doet het zo mogelijk nog bekendere duo Kruder & Dorfmeister de tent aan, twee Duitse DJ's, die met hun jazzy grooves wereldwijd een ontzettend grote naambekendheid genieten. Voor hun passage op Gent Jazz komen ze met een speciaal project, waar ook wervelende visuals bij komen kijken. Vuurwerk gegarandeerd!

Onverwachte keuzes op zaterdag
De namen voor zaterdag 17 juli werden pas recent vrijgegeven, maar daar hoeven we in ieder geval niet rouwig om te zijn. De eerste naam is Root, een grotendeels Belgisch trio dat psychedelica, rock, funk en fusion vermengt tot een hedendaagse, broeirige cocktail. Vervolgens zal de lang vergeten Gill Scott-Heron het podium betreden, De performer die jongstleden de wereld nog verbaasde met zijn gure plaat ‘I’m New Here’. Benieuwd wat dit icoon, intussen al over de 60, nog in zijn mars heeft! Madness, de knotsgekke groep vrienden die sedert midden jaren zeventig motown, ska en reggae door elkaar gooien, is de onverwachte afsluiter van een bijzonder gevarieerde festivaldag.

Loeiende pop
Na een project van de Hogeschool Gent zal gitarist Joe Bonamassa zijn kunnen illustreren. Hij begon als 14-jarige kleine concertjes te geven, maar groeide al snel uit tot een icoon. Of hij die status waard is, mag hij op zondag 18 juli bewijzen voor een dol publiek.  Daarna zijn de geschifte heren van de metal-jazz-band Soil & “Pimp” Sessions aan de beurt, de meest ambitieuze en waarschijnlijk ook de meest luidruchtige groep die onze contreien sedert begin 2000 komt terroriseren. Elk concert van hen staat garant voor de meest waanzinnige hoeveelheid energie die u ooit een podium zag betreden. Ze brengen zelfs speciaal een “roadie” mee, die de gelederen op het podium moet ophitsen.

De slotact van het festival was aangekondigd als Daniel Lanois Black Dub feat. Trixie Whitley & Brian Blade, hetgeen het Gentse publiek ongetwijfeld had kunnen smaken. Helaas kan het optreden niet doorgeven, omdat Black Dub in een ongeval verzeild raakte. Trixie Whitley zal echter zelf een programma samenstellen met tal van special guests, om er alsnog een spetterende en onvergetelijke afsluiter van te maken. Na de vele oude knarren uit het eerste luik, mag de piepjonge Gentse het festival dus besluiten. Een mooi gebaar van de organisatie!

Zowel voor diegenen die willen genieten van snoeiharde jazz als voor zij die met zoete popmuziek in het achterhoofd naar Gent willen afzakken, is het Gent Jazz Festival de ideale gelegenheid. Voor een bescheiden prijsje en met tal van grote namen, heeft Gent Jazz ook dit jaar weer een fantastisch programma bij elkaar gekregen. Bovendien zorgt de organisatie elk jaar op nieuw voor een heerlijke, rustige sfeer, waar iedereen zich op zijn gemak voelt. En nu de werken aan de Bijloke-site bijna zijn afgelopen, zal het terrein er aangenamer dan ooit bijliggen!

Meer over Gent Jazz Festival 2010


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.