Toen trombonist Samuel Blaser in 2011 op het album ‘Consort in Motion’ muziek van onder meer Monteverdi en Marini onder handen nam, leidde dat niet tot de zoveelste jazzy barokplaat, maar wel tot een originele en respectvolle fusie van genres. Ook opvolger ‘A Mirror to Machaut’ vertrekt van die filosofie, hoewel er nu nog verder in de tijd wordt gegaan met het oeuvre van de Middeleeuwse componist en dichter Guillaume de Machaut.

Samen met rietblazer Joachim Badenhorst, toetsenist Russ Lossing, bassist Drew Gress en drummer Gerry Hemingway vertaalt Blaser enkele stukken van de Machaut naar een hedendaags jazzidioom. Als gevolg bevat ‘A Mirror to Machaut’ een rijke verzameling eigenzinnige interpretaties, die de lat voor gelijkaardige ondernemingen op een nieuwe hoogte legt. 

 

Over de audio

Met de ballade ‘Dame, se vous m'estes lointeinne’ kiest Blaser voor het behouden van de originele melodielijn, die als een vrije ritmische (en minder gepunte) leidraad door het stuk loopt. Het geheel krijgt een sterke freejazztoets dankzij de vrijpostige drumpartijen van Hemingway. Opvallend is de balans tussen de overige instrumenten, waardoor het ensemble een heel fris en origineel geluid krijgt. 

 

Meer over Samuel Blaser Consort in Motion


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.