In herfst van vorig jaar organiseerde het Hasseltse boekingskantoor Toutpartout voor het eerst Autumn Falls, een stadsfestival dat een weekend lang verscheidene concertzalen in Brussel inpalmde. Voor zijn tweede jaargang wordt het fel gesmaakte concept flink uitgebreid: zeven dagen lang staan onder andere AB, Botanique, VK, Koninklijk Circus en Magasin 4 in het teken van de vallende herfst. Om temidden dit uit de kluiten gewassen muzikaal weekprogramma door de bomen het bos te kunnen zien, geeft Kwadratuur graag enkele tips mee.

De aftrap wordt op maandag 21 november gegeven in de AB Club en Magasin 4. In de Ancienne Belgique deelt de Amerikaanse drummer/pianist Dosh de lakens uit. De man knutselt zijn nummers ter plekke in elkaar met zorgvuldig uitgekozen samples, opnames van eigen live-improvisaties en bijdrages van een hele resem bevriende collega-muzikanten. Magasin 4 staat in het teken van art rock, no wave en messcherpe post-punk met de passage van Thank You, Rape Blossoms en Ping Pong Tactics.

Twee dagen later zet het Duitse elektronische muzieklabel Kompakt twee van zijn artiesten in de etalage in de VK. Met ‘Looping State of Mind’ maakte The Field volgens Pitchfork Media één van de betere platen van dit jaar. Met samples, loops en knisperende elektronica creëert de Zweedse technoartiest Alex Willner aanzwellende geluidsmuren en kolkende soundscapes waarin het heerlijk verdwalen is. Het Londense ambientduo Walls kneedt op zijn beurt ijle synthesizerpartijen en spookachtige gitaarklanken tot dromerige, feeërieke klanksculpturen.

Op donderdag 24 november zal het Koninklijk Circus ongetwijfeld goed gevuld zijn voor Duystercoryfeeën Low, Bill Callahan en Pinback. Onder het credo ‘rustig maar ongedurig’ staat het zondagavondprogramma van Studio Brussel bekend voor zijn tomeloze weemoed en oorverdovende zoetheid. De hypnotiserende traagheid en de hartverscheurende harmonieën van Low passen perfect in dit plaatje, net zoals de lo-fi singer-songwriter van Bill Callahan en de intrigerende, gelaagde indierock van Pinback.

Sunday Bell Ringers
Sunday Bell Ringers
’s Anderendaags geeft Okkervil River present in de Botanique. In mei brachten de Texaanse indierockers hun zesde plaat ‘I Am Very Far’ uit op Jagjaguwar. De combinatie van folky singer-songwriter en rijke arrangementen van ‘The Stage Names’ wordt hierop uitgediept met een gezonde experimenteerdrift. Support act Sunday Bell Ringers is de nieuwe groep rond de Belgische zanger/pianist Joeri Cnapelinckx (Kawada, De Anale Fase, Tommigun). Hun titelloze debuutplaat verscheen eind september bij Zeal en staat garant voor eigenzinnige popcomposities vol onderhuidse spanning en dubbele bodems.

Zaterdag 26 november is de absolute hoogdag van de tweede editie van Autumn Falls. In een reeds uitverkochte Ancienne Belgique treedt de Engelse electrosensatie Metronomy aan, wiens debuut ‘Pip Paine’ uit 2005 delicate dansvloerpop koppelde aan snedige rockmuziek. Met hun derde langspeler ‘The English Riviera’ onder de arm zullen ze ongetwijfeld de lont in het kruitvat steken, maar ook elders in Brussel valt er heel wat te beleven.

In de VK verzorgen Chrome Hoof en Part Chimp de muzikale omkadering. Chrome Hoof is een tienkoppig experimenteel orkest dat elementen van zowel metal, electro, jazz, funk als disco incorporeert in zijn muziek. De noiserockers van Part Chimp dragen het adagium “luid, luider, luidst” hoog in het vaandel en zijn bezig aan hun finale tournee op het Europese vasteland. Liefhebbers van verfijnde geluidsterreur weten dus waar te zijn.

Steven Mc Bean (Pink Mountaintops)
Steven Mc Bean (Pink Mountaintops)
Alsof dat nog niet genoeg was, krijgt de Botanique tezelfdertijd ook het bezoek van Pink Mountaintops. Het soloproject van Steven Mc Bean, de zanger van de Canadese progrockgroep Black Mountain, schippert lustig heen en weer tussen seventies gitaarpop en lo-fi psychedelica. Colin Huebert verliet dan weer Great Lake Swimmers om zich met Siskiyou op zachtmoedige indiefolk te storten, terwijl Califone grossiert in meeslepende rootsrock met een tegendraadse inslag.

Wie niet om een experiment verlegen zit, begeeft zich op de slotdag (zondag 27 november) best naar Magasin 4, waar het geflipte mathrockduo Ed Wood Jr en de geluidskunstenaar Alexis Gideon het podium beklimmen. Ed Wood Jr koppelt complexe songstructuren en weerbarstige ritmepatronen aan psychotische uitbarstingen en speelt bovendien met live gitaarsamples. De excentrieke Alexis Gideon dolt met geloopte beats, overstuurde gitaar en in klei geanimeerde visuals.

Men kan gerust nog een stevige boom opzetten over de artiesten op Autumn Falls die in dit stuk nog niet met naam en toenaam genoemd werden. De elektronische duizendpoot Matthew Herbert (25/11, AB) en de getormenteerde ziel Scott Matthew (27/11, AB), bijvoorbeeld. Het staat iedereen vrij om verder in het programma te grasduinen op zoek naar andere pareltjes. Toutpartout heeft in elk geval zijn huiswerk gedaan. De herfst valt laat over Brussel dit jaar: laat het u welgevallen.

Meer over Autumn Falls


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.